După readucerea butonului Start pe taskbar-ul din Windows 8.1, Microsoft pregăteşte noi modificări menite să facă din Windows 8 un sistem de operare mai prietenos cu utilizatori obişnuiţi, care încă folosesc PC-uri cu mouse şi tastatură.
Prezentă acum doar ca opţiune ce poate fi activată după instalare, ascunderea ecranului Start la pornirea sistemului Windows 8.1 va fi folosită în mod implicit pentru instalările noi făcute cu revizia Update 1. Microsoft speră ca astfel să atragă mai mulţi adepţi din rândul vechilor utilizatori de Windows XP, Vista şi Windows 7, care preferă sistemul clasic cu taskbar şi aplicaţii deschise în ferestre individuale uşor de gestionat.
Deşi poate părea nesemnificativă, modificarea anunţă începutul unei regândiri fundamentale a strategiei după care a fost modelat şi promovat sistemul Windows 8, ca şi platformă optimizată pentru ecrane touch. Constrâns între timp să accepte că majoritatea utilizatorilor de Windows nu vor renunţa la mouse şi tastatură doar pentru că departamentul de marketing a decis că sunt învechite, Microsoft încearcă acum să micşoreze prăpastia creată între interfaţa Modern UI şi mediul desktop tradiţional.
Pe de o parte ecranul Start introdus pentru a scoate noile aplicaţii Windows 8 în faţa a cât mai multe milioane de utilizatori este trecut în plan secund şi lăsat minimizat la pornirea sistemului, iar aplicaţiile proiectate iniţial pentru a funcţiona doar în interfaţa Modern UI sunt adaptate pentru a “supravieţui” şi în mediul desktop. Astfel, pe lângă mod boot-to-desktop, Update 1 pentru Windows 8.1 mai aduce şi butoane pentru minimizare, inchidere şi dimensionare folosind modul Snap, respectiv suport pentru fixarea aplicaţiilor Modern UI în taskbar-ul clasic. Având posibilitatea de a funcţiona şi în ferestre Windows obişnuite, care pot fi mutate şi redimensionate după bunul plac, aplicaţiile Windows 8 vor începe să fie atrăgătoare şi pentru utilizatori care deţin configuraţii cu mouse şi tastatură, fapt ce ar putea da un imbold suplimentar producătorilor software care au ezitat până acum să adauge propriile aplicaţii la colecţia găzduită în Windows Store.
Concepută ca o etapă intermediară în pregătirea unui pachet mult mai amplu de îmbunătăţiri ce vor fi introduse odată cu Windows 9, actualizarea Update 1 pentru Windows 8.1 este aşteptată în perioada lunii martie, urmând ca la conferinţa Microsoft Build din luna aprilie să aflăm alte detalii despre schimbările mai ample pregătite pentru Windows 9.