Camerele video de acţiune GoPro au declanşat o adevărată revoluţie sportivă multimedia, aceste produse apărând în ofertele multor producători şi devenind accesorii comune pentru amatorii de mişcare. Foarte puţine dintre acestea oferă însă funcţii de stabilizare, printre rarele excepţii numărându-se modelele de la Sony sau Garmin, însă Microsoft Research promite că tremuratul obositor al filmărilor şi sacadarea Time Lapse vor putea fi eliminate în curând cu ajutorul unei aplicaţii software.
Tehnologia prezentată de Microsoft abordează două probleme cu care se luptă cei care vor să-şi prezinte aventurile sportive. Cei care preferă tehnica de captură foto Time Lapse pentru redarea rapidă a unei drumeţii ştiu că rezultatul video este sacadat şi obositor, în timp ce aceia care preferă înregistrarea la un număr mare de cadre pe secundă şi redarea ulterioară cu încetinitorul ştiu că imaginile se clatină prea mult pentru a fi vizionat în bune condiţii.
Tehnologia prezentată de către Microsoft îmbină avantajele ambelor tehnici şi elimină dezavantajele lor prin utilizarea unor algoritmi inteligenţi de analiză şi predicţie. Doi dintre cei trei cercetători Microsoft care au pus la punct această tehnologie au lucrat şi la aplicaţia de captură panoramică Photosynth, deci inspiraţia tehnologică este evidentă.
Algoritmii de analiză folosiţi încearcă să găsească o cale cât mai lină de-a lungul căreia poate muta camera video virtuală şi folosesc un sistem de analiză a cadrelor adiacente pentru a stabiliza imaginea, pentru a completa bucăţile decupate de rutinele software de stabilizare şi pentru a interpola cadrele noi necesare în cazul unei mişcări accelerate la o viteză de zece ori mai mare. Tehnologia încearcă să găsească mereu unghiul optim pentru camera virtuală şi încearcă să netezească tranziţiile de la un cadru la altul, rezultatul fiind un fişier video cu o fluenţă bună care este plăcut de privit.
Tehnologia nu este perfectă, observându-se unele artefacte generate de îmbinarea necorespunzătoare a cadrelor adiacente, însă rutinele inteligente scutesc utilizatorul de sarcina neplăcută de a-şi stabiliza filmările în aplicaţii scumpe de procesare precum Vegas Pro sau Premiere Pro. Cei trei cercetători afirmă că tehnologia va fi disponibilă în curând sub forma unei aplicaţii Windows.