Acum cinci ani, Qik era una dintre cele mai celebre servicii pentru streaming-ul live direct de pe telefonul mobil, partajarea de scurte înregistrări şi apeluri video. Serviciul a fost achiziţionat ulterior de către compania Skype, a ajuns împreună cu aceasta în portofoliul Microsoft şi a fost relansat acum sub forma unei aplicaţii multi-platformă pentru telefoane mobile care încearcă să se adapteze la modul de partajare media de astăzi: Skype Qik.
Serviciul original Qik a fost închis, în ciuda dublei schimbări de proprietari, abia în primăvara acestui an, iar pe fundaţia şi tehnologiile acestuia, Microsoft a decis să clădească o aplicaţie care să poată rivaliza cu produse precum Snapchat sau Vine. Deşi foloseşte numele Skype, noua aplicaţie diferă foarte mult de celebrul serviciu de telefonie şi video-telefonie, adresându-se tinerilor care preferă să comunice asincron prin secvenţe video în loc de text.
Disponibilă pe platformele iOS, Android şi Windows Phone, aplicaţia Skype Qik nu necesită autentificare şi menţine legătura între utilizatori doar prin intermediul numărului de telefon. Utilizatorii pot înregistra secvenţe video cu o durată de cel mult 42 de secunde, le pot trimite către unul sau mai mulţi prieteni şi pot preînregistra şi salva pentru utilizări ulterioare şi înregistrări scurte de 5 secunde care pot fi folosite repetat ca mesaje de răspuns. Această ultimă opţiune, numită Qik Fliks, este însă disponibilă momentan doar pe platformele iOS şi Android.
Skype Qik va păstra online mesajele timp de cel mult două săptămâni, utilizatorul putându-le şterge manual sau chiar anula trimiterea lor în tot acest interval. În cazul în care destinatarul nu foloseşte Skype Qik, acesta va primi un mesaj text care va conţine şi legătura către fişierul partajat online.
Aplicaţia Skype Qik este disponibilă pentru telefoanele iOS, Android şi Windows Phone, este gratuită şi nu are servicii sau opţiuni adiţionale care necesită plată.