Oricât de neverosimil poate părea în acest moment, va veni un moment în care Windows nu va mai fi cel mai utilizat sistem de operare. Nu vă bucuraţi adepţi ai Linuxului, nu micul Pinguin îi va lua locul. Nici voi, fani Apple, pentru nici Mac OS-ul nu va ajunge la 99% cotă de piaţă. Nu, va fi un sistem de operare instalat doar parţial pe calculatoarele noastre, care îşi va avea rădăcinile pe Internet.
Şi culmea, oricât de gigant sau mamut corporatist ar fi Microsoft, se pare că tot ei sunt primii care sesizează oportunitatea. Oportunitatea de a se prezenta în faţa utilizatorilor cu un alt fel de sistem de operare decât cel cu care n-am obişnuit de aproape 23 de ani încoace (Windows 1.0 a fost lansat în noiembrie 1985). Şi dacă reuşesc să repete figura cu Windows-ul, tot Microsoft va rămâne la putere pe piaţa sistemelor de operare.
Oportunitatea este dată de Internet. Aplicaţiile şi serviciile online apar ca ciupercile după ploaie şi oferă o alternativă din ce în ce mai viabilă la programele de PC. Exemplele sunt numeroase. De la serviciile celor de la Google (Gmail, Docs, Calendar, Reader etc.), la Yahoo!, Microsoft sau alţii. Complexitatea acestor aplicaţii online creşte în timp şi te scuteşte, în unele cazuri, de instalarea şi utilizarea unui program de PC clasic.
Microsoft a observat acest lucru şi a realizat că viitorul are nevoie de un alt tip de sistem de operare. Puterea Windows-ului stă în milioanele de programe disponibile pentru el. Atâta vreme cât acestea există, nimeni nu-i poate zdruncina supremaţia. Aplicaţiile online sunt o ameninţare la adresa programelor şi indirect la adresa Windows-ului actual. Când aplicaţiile online vor fi regula, iar programele de PC cum le ştim acum vor fi doar o excepţie, Windows-ul va deveni o relicvă depăşită, bună de instalat pe calculatorul bunicilor care vor să ţină contabilitatea sau să joace Solitaire.
De aceea, Microsoft a început deja să-şi facă planuri pentru sistemul care va lua locul Windows-ului. Va fi un moment crucial pentru domeniul software în general şi cel al sistemelor de operare în special. Va însemna sfârşitul Windows-ului. Microsoft vrea să treacă cu bine peste acel moment şi să se impună aşa cum a făcut cu Windows în trecut.
Scriam acum aproape o lună pentru prima oară despre Midori, sistemul de operare la care Microsoft a început lucrul, în secret. Acum deja nu mai este secret, Microsoft a recunoscut oficial. Mai mult decât atât, a confirmat că Midori va lua locul Windows-ului în momentul în care Internetul şi aplicaţiile online vor răpune programele de PC actuale. Nu se ştie exact când se va întâmpla acest lucru. Poate fi vorba de 3-4 ani sau de 10-20. Totul depinde de evoluţia Internetui şi de ritmul în care utilizatorul va fi dispus să renunţe la programele clasice în favoarea aplicaţiilor online. Conservatorismul utilizatorului va fi un factor esenţial în această evoluţie.
Însă unde scrie că sistemul de operare care va lua locul Windows-ului trebuie să poarte tot marca Microsoft? Va fi momentul ideal pentru ca altă companie să sesizeze oportunitatea şi să se afirme. Sau cine ştie? Dacă tot e vorba de Internet şi de un sistem de operare aflat în strânsă legătură cu Marea Reţea, de ce n-ar putea veni Google cu un sistem propriu? Mi se pare chiar foarte plauzibil.
Până una alta noi trebuie să ne ucidem timpul cu Vista sau cu XP, după caz. Vom aştepta cuminţi şi curioşi să vedem ce va însemna un sistem de operare care îşi trage rădăcinile din Internet. Dacă va fi de bine sau de rău, dacă va fi Microsoft, Google sau alt nume, rămâne de văzut.