Sfârșitul unei ere: Microsoft pregătește retragerea Control Panel din Windows după aproape 40 de ani de existență

23.08.2024
Sfârșitul unei ere: Microsoft pregătește retragerea Control Panel din Windows după aproape 40 de ani de existență
Sursa foto: Microsoft

După aproape 40 de ani de activitate, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute componente ale sistemului de operare Windows se pregătește să intre în istorie.

Microsoft a anunțat recent că intenționează să renunțe la Control Panel. Această aplicație a fost prezentă în fiecare versiune de Windows încă de la debutul Windows 1.0 în 1985.

Decizia lor poate fi verificată pe pagina de suport a companiei și sună, pe scurt, așa: „Control Panel este în proces de depreciere în favoarea aplicației Settings”.

Primele zvonuri despre înlocuirea Control Panel

Vestea vine ca o confirmare a unor zvonuri și speculații care circulă de mai bine de un deceniu în comunitatea tech. Primele indicii că gigantul din Redmond ar putea înlocui Control Panel cu o alternativă prietenoasă cu ecranele tactile au apărut în 2011.

Suspiciunile s-au intensificat în 2015, când Brandon LeBlanc, managerul senior al programelor Microsoft de la acea vreme, a spus că aplicația Settings va înlocui în cele din urmă Control Panel și că „nu toate funcțiile sale vor fi transferate”.

Sursa foto: Microsoft

Conform anunțului, compania încurajează utilizatorii să folosească aplicația Settings ori de câte ori este posibil. De ce? Pentru că oferă, conform acestora, „o experiență mai modernă și simplificată”.

Control Panel va mai sta un pic până să fie eliminat complet

Microsoft a mai anunțat că panoul de control va rămâne activ și în viitorul apropiat. O veste bună pentru cei care ori au nevoie de acces la setări care nu au fost migrate, ori nu vor să renunțe încă la interfața clasică.

În ultimii ani, compania a scos sau a anunțat retragerea mai multor aplicații și funcții cunoscute în ecosistemul Windows. Printre ele se numără Internet Explorer și, mai recent, Paint 3D (care va fi eliminat pe 4 noiembrie 2024).

Deși Microsoft nu a anunțat o dată exactă pentru eliminarea completă a Control Panel, este clar că zilele acestei aplicații emblematice sunt numărate. Retragerea sa ar marca sfârșitul unei ere în istoria Windows.

Pe măsură ce Windows continuă să evolueze, este probabil să vedem și alte schimbări semnificative în interfața și funcționalitățile sale în viitorul nu foarte îndepărtat.

Sursa: Neowin

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult