Săptămâna trecută, Microsoft anunțase că bătrânul „Control Panel”, secțiunea sistemului de operare Windows care include majoritatea setărilor importante ale acestuia, urmează să fie eliminat, iar opțiunile încă rămase doar în Control Panel vor fi migrate către aplicația Settings. După ce vestea s-a propagat pe Internet, iar feedback-ul din partea utilizatorilor nu a fost cel așteptat, Microsoft a „corectat” declarația inițială.
Iată cum suna anunțul inițial:
Control Panel a făcut parte din Windows de foarte mult timp. Oferea o locație centralizată pentru a vedea și manipula setările și controlul de sistem. Prin intermediul unor subsecțiuni, utilizatorii puteau ajusta numeroase opțiuni, pornind de la dată și oră și ajungând până la setările de sistem, la configurația rețelelor și multe altele. Secțiunea Control Panel este pe cale să fie eliminată în favoarea aplicației Settings, care oferă o experiență mai modernă și mai ergonomică.
Ei bine, după modificarea acestui anunț, ultima frază este diferită, sugerând că, deși mai multe opțiuni din cadrul acestuia urmează să fie migrate către aplicația Settings, Control Panel nu va mai fi eliminat din Windows:
Multe dintre setările regăsite în Control Panel sunt pe cale sa fie migrate către aplicația Settings, care oferă o experiență mai modernă și mai ergonomică.
Anunțul reformulat caracterizează evoluția secțiunii de setări din Windows odată cu trecerea la edițiile Windows 10 și Windows 11: de-a lungul timpului, din ce în ce mai multe opțiuni au fost mutate în aplicația Settings, iar unele dintre subsecțiunile din Control Panel au fost eliminate (cum ar fi Add/Remove Programs).
Aplicația Settings a fost introdusă prima oară în Windows 8, în 2012, drept o alternativă prietenoasă cu ecranele tactile la Control Panel, devenind principala locație a setărilor sistemului de operare odată cu Windows 10.
În schimb, Control Panel datează încă din prima versiune de Windows, din 1985, fiind o prezență constantă, timp de aproape 40 de ani, în sistemele de operare ale celor de la Microsoft. O altă aplicație de vârstă înaintată este editorul de texte Wordpad, la care Microsoft a decis să renunțe în viitoarele update-uri pentru Windows.
Sursa: Ars Technica