Microsoft este pe cale să încheie un capitol destul de „dureros” din istoria sa: perioada Windows 8. După eșecul originalului sistem de operare, care a venit după Windows 7, unul de mare succes, Microsoft a încercat să rezolve o parte din problemele pe care utilizatorii le aveau prin lansarea Windows 8.1. Desigur, problemele Windows 8 erau unele fundamentale, legate de felul în care anumite elemente ale sale funcționau, iar acum, cei care încă sunt pe Windows 8.1 vor fi nevoiți să facă un upgrade, fie hardware, fie software.
Windows 8.1 se apropie de finalul perioadei de suport software extins. Pe data de 10 ianuarie, Microsoft va opri toate tipurile de actualizări pentru acest sistem de operare și nu va mai oferi nici măcar actualizările de securitate periodice. Nici măcar nu va extinde această perioadă, așa cum a făcut în trecut cu Windows 7 și 8, așa că utilizatorii care vor dori să continue să folosească PC-ul în siguranță vor avea două, sau chiar trei opțiuni.
Fie fac upgrade la hardware, adică cumpără un computer nou cu o versiune mai nouă de Windows preinstalat (în special în cazul laptop-urilor), fie cumpără o licență de Windows 10 sau 11 pentru a face upgrade pe PC-ul pe care îl au deja. Totuși, Windows 11 ar putea să nu funcționeze pe computere lansate în perioada Windows 8.1, din cauza lipsei suportului pentru TPM 2.0.
Utilizatorii de Windows 7, 8 și 8.1 au avut la dispoziție câțiva ani să facă upgrade gratuit la Windows 10, iar utilizatorii de Windows 10 pot face upgrade gratuit la Windows 11. Chiar dacă Microsoft a declarat că upgrade-urile gratuite s-au terminat, mulți utilizatori au raportat că acestea încă funcționează.
Cei care trec la Windows 10 nu vor avea însă foarte mult timp la dispoziție nici cu acest sistem de operare. Microsoft plănuiește să oprească actualizările pentru acesta pe 14 octombrie 2025.
sursa: PC World