Microsoft anunță “the next generation of Windows”, pe 24 iunie. Aparent, este vorba despre o revizie Windows 10 ceva mai ambițioasă, dezvoltată sub numele de cod Sun Valley.
Microsoft urma să aducă pentru platforma PC două noi versiuni Windows. Prima ar fi fost mult întârziata Windows 10X, optimizată pentru configurații dual-screen, iar a doua este o revizie majoră pentru actualul Windows 10. Prima a fost lăsată în așteptare pe termen nedefinit, dar a doua promite modificări substanțiale la partea de interfață și o nouă interpretare Start Menu.
Microsoft încă nu este pregătit să înlocuiască Windows 10 cu totul, preferând strategia mai puțin riscantă a unui refresh vizual mai îndrăzneț decât de obicei. Din nou, țintă preferată pentru schimbări tranșante este Start Menu, vizat deja de multiple upgrade-uri.
Deși este cel mai cunoscut produs Microsoft, Windows reprezintă doar 14% din veniturile obținute de Microsoft, mult mai mult venind din sfera produselor conexe, cum sunt produsele din sfera Office și servicii cloud.
Lansat în anul 2015, Windows 10 continuă să fie imaginea de brand a platformei Windows, chiar dacă OS-ul în sine a trecut prin atât de multe schimbări, încât nu ar fi greșit să-l etichetăm drept un produs complet diferit, comparat ediției de debut. Spre exemplu, actualul Start Menu include o casetă de căutare, listă cu aplicațiile recent folosite și o listă restrânsă cu aplicațiile preferate, care poate fi extinsă folosind butonul Show all. Interpretarea inițială nu era decât o scurtătură pentru înlocuitorul full-screen forțat odată cu Windows 8.
Mai departe, interpretarea Start Menu rezervată pentru Windows 10 Sun Valley, se apropie mai mult de aspectul familiar cu care ne-au obișnuit edițiile Windows anterioare, doar că modernizat. Spre exemplu, Start Menu va avea un design plutitor, detașat de Taskbar.
Ceva mai drastice sunt modificările aduse în Action Center (cunoscut ca panou de notificări) și a secțiunii System Tray, cele două urmând să fie unificate. Acestea vor veni, de asemenea, ca niște cartonașe dreptunghiulare plutitoare, amintind de sistemul de notificări Android sau iOS.
Schimbări majore sunt așteptate și pentru Microsoft Store, dezvoltatorul Windows țintind o mai bună aliniere la specificul platformelor mobile (Play Store, App Store).
Deși va fi anunțată pe 24 iunie, cea mai importantă revizie Windows 10 de până acum nu va fi disponibilă imediat, primul build oficial fiind așteptat nu mai devreme de toamna acestui an.