Încearcă NimbleX 2008
În primul rând descarci sistemul de operare. Fişierul are doar 200MB, ceea ce înseamnă că n-o să aştepţi mai mult de 5-10 minute pe o conexiune broadband. Recomand descărcarea sa cu un program de management al download-urilor (folosesc Free Download Manager). Fişierul are extensia ISO (imagine ISO) şi urmează să-l arzi pe un CD sau DVD. Intră inclusiv pe un miniCD cu diametrul de 8cm, uşor de purtat în buzunarul de la cămaşă. Pentru inscripţionare din Windows, foloseşte cu încredere un alt soft gratuit, complex şi totodată prietenos: CDBurnerXP Pro. Odată ce ai încheiat această operaţie, dă-i un restart computerului fără să scoţi CD-ul. Verifică eventual să ai activată în Bios opţiunea de boot de pe CD/DVD. În câteva secunde te întâmpină o interfaţă grafică cu mai multe opţiuni: Boot in KDM, Boot in KDE, Command Line, Safe Install, Boot from the first harddisk partition. N-are rost să explic lista asta de opţiuni: utilizatorii de Linux o înţeleg. Eu o să mă adresez însă novicilor. Alegem "Boot in KDM", e destinaţia optimă, cea default. Cum NimbleX se va încărca de pe CD o să dureze câteva zeci de secunde până la apariţia unei căsuţe de login. Ei bine aici te blochezi. Ce user, ce parolă să introduci? Ca să nu pierzi vremea căutând pe situl dezvoltatorului, iată-le: utilizator = root, parola = toor. După introducerea lor, în alte câteva secunde pe ecran ţi se înfăţisează sistemul de operare Nimblex în toată splendoarea sa.
În continuare verifici dacă ai sunet, dacă te poţi conecta la Internet, intri prin meniu şi deschizi aplicaţii, te joci cu acestea. În fapt, te decizi dacă vrei să instalezi NimbleX pe hard disk (opţiune „beta”) ori, mai bine, datorită dimensiunilor sale reduse pe un stick de memorie. De altfel, NimbleX este optimizat pentru flash-uri USB. Oricum vei fi uimit de numărul mare de programe care au încăput în numai 200MB. Vei observa că poţi din start să asculţi muzică, să vezi filme, dezarhiva fişiere comprimate ori vizualiza PDF-uri, că nu trebuie să instalezi ceva în plus pentru a sta la chat pe Yahoo Messenger cu prietenii. Interfaţa grafică default (KDE 3.5.9) este curată, elegantă, uşor de priceput. Sunt disponibile şi altele pe care le poţi alege de fiecare dată când te loghezi în sistem de la meniul „Change Session”. Denumirile celorlalte interfeţe grafice sunt E16 (enlightenment), EDE, Enlightenment, Fluxbox, IceWM, Openbox şi TWM.
Instalarea pe stick de memorie
Pe desktop ai un buton cu destinaţie clară. Dublu click pe “Install NimbleX şi apare fereastra installerului. Nu are interfaţă grafică, nu-i deloc sexy, dar nici greu de înţeles. Ţi se explică oricum în fereastra respectivă paşii de urmat pentru a nu da greş. Caută prin buzunar un stick de memorie de cel puţin 512MB ca să-ţi rămână ceva spaţiu suplimentar de stocare pe lângă cei 200MB pe care-i va ocupa Nimblex. Şterge fişierele de pe stick, nu înainte de a le salva pe undeva pe hard disk dacă-s importante. Urmează paşii (vreo 3 la număr), fii atent la explicaţii, iar în maximum cinci minute te-ai ales cu un sistem de operare mic, puternic şi portabil, ce poate funcţiona cam de pe orice computer, al tău sau al altora de pe flashul de memorie. Marele avantaj al utilizării Nimblex de pe flash şi nu de pe CD constă în posibilitatea de salvare a setărilor de sistem şi a instalării de alte programe fără ca acestea să se piardă după restartarea calculatorului. În plus viteza de rulare creşte vizibil. Am uitat de cerinţele de sistem, poate pe bună dreptate: minimum un procesor Pentium II şi 128MB de memorie RAM, hard disk-ul poate lipsi :-).
Cum se descurcă
În cazul unui Nimblex 2008 instalat pe stick de memorie, timpul de aşteptat până ce sistemul devine operabil după pornirea computerului este de 15-30 de secunde. Pentru o distriubuţie Linux e incredibil de bun. De la apăsarea butonului shut-down până la închiderea computerului, teoretic ai 5 secunde. Sau nu? Poate că nu, deoarece deşi ecranul devine negru după cele cinci secunde, ledul stick-ului de memorie clipoceşte încă vreo 10 secunde (cel puţin în cazul meu), aşadar aşteaptă ca ledul de power de pe PC sau laptop să se stingă înainte de-a scoate flash drive-ul din portul USB. Asta ca să eviţi distrugerea memoriei. Din câte am observat cu autonomia e de lucru. Pe laptop, consumul sistemului de operare este deosebit de important, iar NimbleX 2008 este – nu înţeleg de ce – un hapsân consumator. Pe Windows XP am parte de cel puţin 2-3 ore de autonomie, iar pe NimbleX doar de o oră şi jumătate. La capitolul hardware detectat, NimbleX a evoluat extrem de mult, iar versiunea 2008 „vede” tot ce înseamnă Bluetooth, adaptor wireless Wi-Fi intern şi extern, sunet. Unele taste de accesare rapidă a funcţiilor de pe laptopul de test sunt funcţionale (de pildă pentru controlul luminozităţii ecranului), altele nu. Rezoluţia display-ului, corect identificată. Apropo de aplicaţii, acestea se deschid aproape instant. Chestiile ce de obicei nu se văd, dar se simt – codecuri, plugin-uri: pot spune că n-am aflat vreun film pe hard disk care să nu ruleze, nici fişier audio care să nu cânte, iar clipurile Youtube merg fără probleme. M-a bucurat că pot scrie cu diacritice (fapt important pentru activitatea mea), deşi recunosc că e necesară o mică preconfigurare a opţiunii de tastatură pentru limba română (e vorba de a bifa o căsuţă, dar până îţi dai seama care, trece o veşnicie).
Programele preinstalate
Să vedem cum stăm la capitolul aplicaţii, pe categorii. Ia-ţi popcorn că ai ce vedea.
Pe undeva ai şi antivirusul ClamAV şi firewall-ul Guarddog, dar asta e deja o poveste care încă nu m-a pasionat niciodată la distribuţii bazate pe Linux. Nici nu ştiu cum se manifestă ori ce chip au viruşii pe Linux :-). Se pot instala multe alte programe prin simpla decărcare a lor pe desktop şi dublu clic mai apoi pe ele. Le găseşti aici.
Concluzie
Un sistem de operare mic, relativ complet şi totuşi upgradabil uşor prin instalarea altor aplicaţii de pe situl NimbleX. Uşor de înţeles de către orice utilizator care nu foloseşte computerul exclusiv pentru audiţii de manele. Stabil. Foarte stabil. Perfect nu e, nici nu există aşa ceva. SIngurele rateuri cu care m-am confruntat sunt relativ minore. De pildă, utilitarul de conectare la hotspoturi wireless (Wi-Fi Assistant) îmi arată tot ce detectează ca având semnal maxim, dar acesta este un "bug" al programului respectiv, nu al sistemului de operare. Îl recomand pasionaţilor de computere spre testare şi utilizare. Şi ca întotdeauna, ca recomandare finală, citiţi manualul de utilizare înainte de a vă apuca să înjuraţi.
În urmă cu doi ani, când mi s-a înfiripat în creier un oareşce interes pentru Linux, citeam oră de oră ştirile din domeniu de pe Distrowatch.com. Aşa am dat peste NimbleX, un minisistem de operare Linux „created by a romanian developer”. Hai lasă-mă-n pace – mi-am zis, nu-mi inspiră încredere. Încearcă-l, mi-a şoptit o voce interioară! Ei bine, versiunea aceea veche de NimbleX s-a încăpăţânat să nu funcţioneze pe laptopul meu de-atunci ori poate că nu mă pricepeam eu prea bine la vremea respectivă, dar versiunile următoare ale distribuţiei au cooperat de la acceptabil la fantastic. Treptat, NimbleX mi-a urcat în topul preferinţelor soft(ware). Iar ultima versiune stabilă, notată 2008, m-a satisfăcut „maxim”. Deşi reprezintă munca unui singur om, NimbleX 2008 bate multe distribuţii de tip Linux sponsorizate de către companii mari.
NimbleX este creaţia lui Bogdan Rădulescu, un tânăr ploieştean – bucureştean de cinci ani încoace – care a oferit săptămâna trecută un interviu interesant pentru go4it.ro. Înainte să trecem la spusele lui, acceptaţi două detalii despre sistemul de operare dezvoltat de Bogdan, iar după aceea vă invit să testaţi alături de mine ultima versiune NimbleX, lansată recent.
Propun un exerciţiu de gândire. Se dă contra cost Windows XP (CD de 700MB) care instalat ocupă vreo 2GB şi vine cu trei programe de mare angajament – Paint, Internet (Virus) Explorer 6 şi Windows Media Player lipsit de multe codecuri audio-video. Sau Windows Vista, de câteva ori mai gras decât XP-ul, cu toate că reprezintă cam ‘aceeaşi Mărie cu o altă interfaţă‘ , blamată de mulţi dintre utilizatorii pe care-i cunosc. Nimblex 2008 are doar 200 MB, costă zero lei. Şi surpriză: vine cu atâtea programe preinstalate, utile, de te doare capul până le încerci pe toate. În plus acest sistem de operare este 100% portabil. Unu, pentru că îl poţi purta cu tine în buzunar, fie pe un miniCD, fie pe un stick de memorie USB. Doi, pentru că îl poţi utiliza pe orice computer, având astfel la îndemână oriunde sau la oricine te-ai afla setările tale, wallpaper-ul, mail-urile, programe de orice fel. Mai mult, pe NimbleX 2008 s-ar putea să nu ai ocazia de a cunoaşte vreun virus, troian ori spyware. Ce zici, care dintre variante te tentează mai tare?