Noi opțiuni pentru iOS 18: Apple se adaptează la cerințele UE. Printre altele, vom putea alege browser-ul implicit

23.08.2024
Noi opțiuni pentru iOS 18: Apple se adaptează la cerințele UE. Printre altele, vom putea alege browser-ul implicit
Sursa foto: PhoneArena

După reglementările impuse de Actul Legislativ privind Piețele Digitale (DMA, în original) al Uniunii Europene anul acesta, Apple a anunțat o serie de modificări pentru iOS 18 și iPadOS 18.

Schimbările vor intra în vigoare până la sfârșitul lui 2024. Cei care au dispozitive Apple vor putea să șteargă aplicații deja instalate, dar de care vor să scape, și să aleagă cum interacționează cu telefoanele ori tabletele lor.

Setarea aplicațiilor implicite

O inovație importantă este introducerea, în Setări, a unei secțiuni numite „Aplicații implicite”. Aceasta va permite utilizatorilor să seteze aplicații implicite pentru o gamă largă de funcții.

Sunt incluse aici gestionarea parolelor, apeluri telefonice, filtre anti-spam pentru apeluri, mesagerie și tastaturi. Vor fi adăugate, în primăvara lui 2025, opțiuni și pentru aplicațiile de traducere și navigație.

Schimbări pentru ecranul de alegere a browser-ului

Ecranul de alegere a browser-ului va fi afișat pentru toți utilizatorii din UE care au Safari setat ca browser implicit. El va apărea la prima lansare a Safari după actualizare, chiar dacă utilizatorii au mai văzut anterior ecranul de alegere.

Acesta nu va apărea dacă un alt browser este setat ca implicit. În plus, ecranul de alegere va fi afișat acum o singură dată per dispozitiv, în loc de o dată per utilizator.

Putem alege ce browser vrem să folosim

Utilizatorii vor putea alege ce browser își doresc să folosească direct din interfața de selecție. Adică nu vor mai fi nevoiți să acceseze pagina produsului în magazinul cu aplicații.

Descrierile browserelor vor include subtitluri din paginile lor de prezentare și utilizatorii vor putea să citească întreaga listă de opțiuni înainte de a face o alegere. Dacă browserul ales nu este instalat, progresul descărcării va fi afișat direct pe ecranul de selecție.

Adio, aplicații preinstalate

Compania oferă utilizatorilor și posibilitatea de a șterge mai multe aplicații preinstalate. Printre acestea se numără Fotografii, App Store, Safari, Mesaje și Cameră. Telefon și Setări vor rămâne.

Opțiuni pentru dezvoltatori

Pentru dezvoltatori, Apple va oferi acces la date suplimentare despre performanța browserelor lor pe ecranul de selecție, disponibile prin intermediul unui API în App Store Connect. Vorbim aici despre informații legate de selecția implicită, dar și ratele de selecție.

Toate modificările se aplică exclusiv utilizatorilor din UE și vor fi implementate odată cu lansarea iOS 18 și iPadOS 18.

Chiar dacă aceste modificări sunt binevenite, ele înseamnă și niște potențiale compromisuri. Unele funcții noi, ca Apple Intelligence, s-ar putea să nu fie disponibile pentru noi și alte țări europene tocmai din cauza acestor reglementări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult