Cunoscută deja utilizatorilor de Android pentru funcţia sa de economisire a conexiunii de internet mobil, aplicaţia Opera Max oferă compresie text, imagine şi video pentru sesiunile de navigare web şi traficul generat de aplicaţii populare ca Instagram. Conexiunile HTTPS folosite de aplicaţii ca YouTube şi Netflix erau însă incompatibile cu Opera Max, aplicaţia neputând trece de algoritmul folosit pentru criptarea traficului de date. Din fericire, această limitare a fost eliminată în noua versiune a aplicaţiei.
Acţionând ca un server proxy pentru dispozitivele cu Android, Opera Max poate reduce considerabil necesarul de lăţime de bandă, însă doar atât timp cât datele direcţionate prin serverele deţinute de Opera sunt accesibile pentru aplicarea tehnicilor de compresie. Tot mai mult folosite în mediul online, conexiunile HTTPS exclud această posibilitate, însă nu şi dacă serverele Opera primesc acces la datele transferate în formă criptată.
Astfel, dacă protejarea intimităţii la vizionarea clipurilor YouTube nu este o prioritate, Opera Max poate reduce traficul de date cu până la 50% cu pierderi minime de calitate. Potrivit companiei, Opera Max reduce simţitor şi timpii de aşteptare la încărcare, mesajul ˝Buffering„ apărând pe ecran mult mai rar.
Inspirată de funcţia Opera Turbo prezentă de mai mulţi ani în versiunea Opera pentru desktop, Opera Max este disponibilă utilizatorilor de Android ca şi aplicaţie separată. Astfel, Opera a extins funcţia de compresie în afara sesiunilor de navigare web, cuprinzând şi alte aplicaţii de Android cunoscute pentru trafic de date semnificativ.
Recomandată celor care folosesc abonamente de internet mobil care limitează traficul de date lunar, aplicaţia Opera Max poate fi instalată gratuit din magazinul Play Store.