Opera One este primul web browser conceput de la zero pentru ChatGPT, care țintește îmbunătățirea experienței de navigare web prin integrarea tehnologiilor Generative AI.
„Ca oameni ce sunt obsedați de inovarea browserului web, am considerat de cuviință să regândim rolul acestuia în lumina evoluțiilor recente din spațiul AI”, a declarat Joanna Czajka, director de produs la Opera, într-un comunicat de presă. „Spre deosebire de competiție, Opera nu a adăugat pur și simplu servicii AI în browserul său. Ne-am întors la planșa de desen și am reproiectat browser-ul nostru emblematic. Opera One este construit în jurul Aria, AI-ul nostru nativ și este punctul culminant al muncii noastre de până acum.”
Testat pe repede-înainte începând cu luna aprilie, Opera One schimbă radical interfața vechiului Opera, țintind un nou look minimalist, cu mult spațiu pentru implementarea viitoarelor servicii și plugin-uri bazat pe inteligență artificială. Potrivit dezvoltatorului, noul web browser introduce mai multe schimbări la nivelul arhitecturii interne, motorul de compoziție a paginilor acceptând multiple fire de procesare, designul modular introducând conceptul ”tab islands”, unde fiecare pagină web poate avea elemente gestionate folosind plugin-uri dedicate.
Spre exemplu, browser-ul are capacitatea de a grupa automat și intuitiv site-urile web în funcție de conținutul lor, separat pe „insule” ușor de identificat pentru utilizator. Spre exemplu, paginile cu meniuri și detalii despre restaurante pot apărea încadrate într-o insulă, iar paginile accesate cu Google Docs pe alta. Ideea este de a reduce confuzia și de a face mai comutarea între diverse activități, cum ar fi cele serviciu vs cele în scop personal. Potrivit cercetărilor enunțate de Opera, utilizatorii sunt copleșiți de numărul de tab-uri pe care le au și ar dori ca browser-ul să poată face mai mult pentru ei. Deși Opera One poate grupa în mod independent „insule de activități” derivate din tab-urile active, utilizatorii pot grupa în continuare manual paginile cu care interacționează.
Pe lângă tab islands, Opera One vine cu integrare ChatGPT, ChatSonic și Ai Prompts activate în mod implicit.
La suprafață, principalul element distinctiv pentru Opera One este noul sidebar care îți permite să vorbești cu chatbot-ul în același mod în care interacționezi cu ChatGPT. Iar cum acesta este conectat direct cu partea de software, ajutorul oferit poate fi mult mai specific, în ce privește funcțiile browser-ului. Spre exemplu, ai putea folosi Aria pentru a căuta o informație anume în tab-urile deschise, sau pentru a activa un bookmark salvat anterior.