Dacă te gândeai că doar tu poţi controla camera de filmat a calculatorului tău de acasă, află că mai există o variantă. Da, camera web a laptopului tău poate ajunge pe mâna unor răufăcători care să o folosească împotriva ta sau poate fi controlată chiar de către dezvoltatorii unor programe legitime pe care le-ai instalat de bunăvoie. Scenariul nu e valabil doar în filmele de acţiune cu spioni, ci chiar în confortul casei tale.
Programele instalate pe calculatorul tău cer de multe orice acces la anumite funcţionalităţi de care nu ar avea neapărat nevoie. De exemplu, unele programe pot abuza de localizare, microfon sau chiar de camera web a laptopului.
Să presupunem că îţi instalezi un program mai puţin cunoscut pentru editat fişiere video sau care îţi permite să pui diverse filtre asupra camerei web când o foloseşti. Dacă eşti grăbit sau neatent în timpul instalării şi accepţi fără să citeşti termenii şi condiţiile, există riscul ca dezvoltatorul programului (sau poate chiar atacatorul care a modificat o aplicaţie legitimă astfel încât să includă şi funcţia de accesare a camerei web) să pornească şi, deci, să filmeze oricând folosindu-se camera web, fără ca tu să ştii asta.
În picioare stă şi varianta prin care un atacator îţi trimite prin e-mail un fişier care, după ce se instalează pe dispozitiv, îi permite să te urmărească de la distanţă. Astfel, un răufăcător poate monitoriza cu uşurinţă activitatea din locuinţă fără ca proprietarului laptopului să i se ridice vreun semn de întrebare. Unii pot folosi acele înregistrări doar pentru supraveghere, alţii te pot şantaja apoi cu publicarea înregistrărilor pe internet dacă nu plăteşti o sumă de bani. În mod normal, dacă foloseşti o soluţie de securitate, aceasta va bloca respectivul program înainte să-ţi cauzeze vreo problemă.
Dar ce faci în cazul unui program pe care l-ai instalat tu însuţi? Până acum, era imposibil să ştii că respectivul program, instalat pentru cu totul alt motiv, îţi poate folosi microfonul sau camera web. Vestea bună e că funcţionalitatea Webcam Protection din noul Bitdefender Total Security 2018 notifică utilizatorii de fiecare dată când un program sau o aplicaţie neautorizate încearcă să acceseze camera web. Asta îi va împiedica atât dezvoltatorii de programe, cât şi atacatorii, să poată controla cu uşurinţă dispozitivele folosite frecvent fără ştiinţa proprietarilor de drept, să poată accesa reţeaua de acasă şi să se folosească de acestea pentru a avea acces la tot ce se întâmplă în locuinţă şi la informaţii dintre cele mai personale.
„Consecinţele compromiterii camerei web a calculatorului personal, folosit zi de zi, sunt înfricoşătoare. Nu doar că atacatorii au oricând acces neîngrădit la intimitatea unei familii, dar camera web este poate cel mai agresiv dispozitiv pe care ar putea pune mână un răufăcător. De aici până la supraveghere continuă şi invadarea totală a vieţii private nu mai e decât un pas”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate informatică Bitdefender.
Un pericol e şi camera web a televizorului. Gadgeturile smart au de regulă credenţialele de acces (nume utilizator şi parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unu din patru cazuri. Brusc sufrageria ta devine şi livingul atacatorului. Odată compromise, atacatorii pot activa camera de la distanţă sau pot ajunge cu uşurinţă la laptopuri şi telefoane, dacă sunt conectate în aceeaşi reţea. Este foarte important să verifici dacă brandul cumpărat are o reputaţie bună şi este de încredere, dar şi să afli din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalţi. Nu strică să ştii de Bitdefender Home Scanner, o aplicaţie gratuită pentru PC care scanează întreaga reţea şi avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităţilor de pe dispozitivele conectate la aceasta. Odată instalat, Home Scanner scanează întreaga reţea Wi-Fi şi găseşte dispozitivele conectate de către utilizator în reţeaua locală. Ulterior, caută riscurile de securitate de pe terminalele conectate (precum parole slabe, comunicaţii nesigure sau software neactualizat) şi îţi trimite un raport detaliat. Notificarea primită după inspectarea gadgeturilor include sfaturi utile pentru securizarea reţelei Wi-Fi, pornind de la problemele care ar putea fi exploatate de către eventuali atacatori. E primul pas în protejarea locuinţelor conectate, cel în care conştientizăm că pericolele există şi aflăm care sunt acestea.
Un studiu realizat de Bitdefender arată că aproape jumătate (46%) dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj şi invadarea vieţii private.