În ultimele zile, utilizatorii de computere cu sisteme dual-boot Windows-Linux s-au trezit cu acest mesaj de eroare apărut la pornirea sistemului: „something has gone seriously wrong”.
Vinovatul? Noua actualizare a sistemelor de operare Windows 10 și Windows 11, menită să corecteze vulnerabilitatea CVE-2022-2601, dar care a cauzat probleme grave la instalările secundare ale sistemelor de operare Linux. Mai ales când opțiunea „Secure Boot” era activată.
Vestea bună? Patch-ul a funcționat fără probleme pentru instalările standard de Windows.
Conform companiei, update-ul pentru sistemele dual-boot cu versiuni recente de Linux la zi nu ar trebui să fie nici ele afectate: „Valoarea SBAT nu se aplică sistemelor dual-boot care rulează atât Windows cât și Linux și nu ar trebui să afecteze aceste sisteme.
Este posibil ca ISO-urile mai vechi ale distribuțiilor Linux să nu mai pornească. Dacă se întâmplă acest lucru, colaborați cu furnizorul dvs. de Linux pentru a obține o actualizare.”
Cu toate acestea, utilizatori de distribuții Linux ca Ubuntu, Debian, Puppy Linux, Linux Mint și Zorin OS au dezmințit informația pe site-ul ask Ubuntu, Reddit, dar și pe Linux Mint Forums.
Vulnerabilitatea a fost descoperită acum doi ani și le-a permis hackerilor accesul ilegal la sisteme chiar și atunci când „Secure Boot” era activată.
Microsoft nu a oferit o explicație momentan, ceea ce nu este surprinzător, deoarece problema afectează doar produse din afara ariei lor de responsabilitate.
Totuși, situația creată nu este deloc încurajatoare pentru utilizatorii afectați, în special pentru cei mai tehnici, care se bazează adesea pe sistemele lor dual-boot cu Linux pentru activități importante.
Unii utilizatori au descoperit și împărtășit soluții temporare pentru a accesa Linux pe sistemele dual-boot: dezactivarea „Secure Boot” din meniul BIOS și ștergerea politicii SBAT. Chiar și așa, câțiva membri Reddit s-au trezit cu alt mesaj: „Welcome to grub error: unknown filesystem”.
Deși aceasta poate reprezenta o rezolvare de moment, expune, totuși, PC-ul la vulnerabilitatea pe care chiar patch-ul ar fi trebuit să o remedieze.
În absența unei soluții oficiale din partea Microsoft, utilizatorii trebuie să se bazeze pe propriile cunoștințe și pe comunitatea Linux pentru a găsi metode de a-și restaura funcționalitatea sistemelor
Sursa: Ars Technica