Spre deosebire de Photoshop, accesarea funcţiilor Lightroom-ului este mult simplificată, iar acestea sunt plasate strategic. Funcţii precum Crop, Clone, RedEye (înlăturarea ochilor roşii) sunt la un click distanţă şi nu necesită mari cunoştinţe de prelucrare grafică pentru a le folosi.
Una dintre cele mai utile funcţii este cea de a clona sau repara anumite zone din imagine (Clone / Heal). Aşa cum se poate vedea şi din imaginea de mai jos, se pot înlătura diferite segmente nedorite din imagine; în cazul de faţă, o scamă depusă pe obiectul supus fotografierii.
Lightroom excelează la post-procesarea culorilor, luminilor, balansului la alb al imaginii, nivelului de expunere etc. Toate aceste unelte se regăsesc în partea dreaptă a ferestrei de lucru, nefiind necesară căutarea lor prin meniuri stufoase ca în Photoshop. Aici regăsim funcţii precum: modificarea tonalităţii, a saturaţiei şi luminiozităţii pe opt canale de culoare, a vibranţei culorilor, a curbei de culoare, reducerea zgomotului de imagine sau a aberaţiilor cromatice induse de optica aparatului foto. Iar toate se realizează rapid prin mişcarea unui slider în stânga sau în dreapta.
În faţa Photoshop-ului, Lightroom este superior din punctul de vedere al prelucrării fotografiilor. Funcţiile prezente sunt cele strict necesare, se accesează mai rapid şi se utilizează mai eficient chiar şi de către persoanele fără experienţă în domeniul prelucrării imaginilor digitale. Cum se spune în engleză, e „user friendly”, utilizatorul nu se sperie de Lightroom aşa cum o face prin meniurile complexe ale fratelui mai mare, Photoshop. În plus, deţine un modul eficient de „istorie” care vă permite să readuceţi la aspectul iniţial imaginea modificată, chiar şi după ce aţi oprit calculatorul. Nu ştie să lucreze cu plug-in-urile de Photoshop, însă imaginile pot fi trimise în această aplicaţie pentru o prelucrare amănunţită, precum introducerea unui text, iar schimbările să fie salvate în Lightroom.
Fie că deţineţi un PC sau un Mac, Lightroom merită încercat dacă sunteţi pasionat al fotografiei digitale, măcar pentru 30 de zile cât durează versiunea de evaluare a programului, căci după aceea va trebui să plătiţi 299$. Nu e foarte scump dacă ne gândim la tot ceea ce poate face şi dacă îl raportăm la preţul Photoshop-ului CS3 ce ajunge şi la 999$.
Adobe are in portofoliu Lightroom, un frate geamăn al aplicaţiei de prelucrare digitală a imaginilor, Photoshop. Este o unealtă ideală fotografilor, mai ales celor care lucrează cu volume mari de imagini ce necesită prelucrare. Accesul la funcţii se face mult mai rapid decât în cazul Photoshop-ului, iar interfaţa sa este foarte uşor de utilizat şi rapid de învăţat. Spre deosebire de Photoshop, Lightroom se adresează aproape exclusiv fotografiilor digitale şi este o aplicaţie de prelucrare şi nu una de creaţie.
Fotografia digitală nu mai este străină multora, spre deosebire de cea din trecut, să o denumim analogică. În era digitală e mult mai uşor să obţii o fotografie decât înaintea apariţiei calculatorului, când aveai nevoie de aparate şi soluţii speciale de developare şi imprimare pe hârtie. Totuşi, chiar şi cu tehnologiile de ultimă oră integrate în camerele foto digitale, imaginile nu sunt perfecte şi mai necesită mici retuşuri.
Adobe Photoshop Lightroom
De aceea a fost creeat Photoshop Lightroom, pentru fotografi, fie ei profesionişti, fie amatori proaspăt întorşi din concediu cu sute de imagini care aşteaptă a fi catalogate, sortate şi evident, unele prelucrate. Aplicaţia este structurată pe cinci mari capitole. Primul este Library, zona unde se importă imaginile, se cataloghează, li se adaugă cuvinte cheie şi se pot vizualiza diverse colecţii. Library poate fi văzută ca un album foto în care pozele pot fi sortate după cuvinte cheie, după o notă dată în prealabil sau după diferite steguleţe colorate.
Sar peste cel de-al doilea şi cel mai imortant modul, şi trec la Slideshow, zona de prezentare în care imaginile se succed automat una după cealaltă. Modulul suportă şi funcţia de export în format PDF, tip de fişier care poate fi rulat ulterior sub formă de prezentare cu Adobe Acrobat Reader.
Modulul Print, aproape că evident vorbeşte de la sine despre funcţiile de imprimare pe hârtie. Acestea sunt bine dezvoltate şi uşor de folosit chiar şi de către cei mai puţin experimentaţi.
Pentru cei mai pretenţioşi Lightroom prezintă facilitatea de a exporta o colecţie de fotografii sub formă de site, prin intermediul modulului Web. Opţiuni de configurare al aspectului site-ului sunt destule şi numără posibilitatea alegerii culorilor fundalului, al fontului şi tipului acestuia, numărului de poze pe pagină şi aranjarea lor etc. Iar pentru utilizatorii avansaţi există şi funcţia de export prin ftp, pentru ca imaginile să fie urcate direct pe site-ul personal deja existent. Pe următoarea pagină urmează crema programului, modulul de prelucrare al imaginilor, căci la aceasta se pricepe cel mai bine Lightroom.