Posibilitatea de rula aplicaţii pentru PC şi beneficia de o experienţă Windows 10 pe telefonul mobil a mai fost explorată şi în trecut, când a devenit evident că puterea de procesare a unui smartphone modern a ajuns suficient de mare pentru rularea de aplicaţii sofisticate.
În cazul de faţă, nu vorbim despre convertirea telefonului mobil în PC de buzunar, ci folosirea acestuia ca interfaţă pentru o versiune Windows 10 complet echipată, rulată de pe un server performant găzduit undeva la distanţă. Astfel, putem rula orice aplicaţii dorim, fără a fi constrânşi de resursele limitate de memorie şi procesor ale telefonului mobil.
Disponibil deocamdată doar în China, serviciul Huawei Cloud este accesat prin intermediul unei aplicaţii de Android. Similar unei conexiuni Remote Desktop, serviciul nu presupune modificări la nivelul firmware-ului prezent pe telefonul mobil şi are un impact neglijabil din punct de vedere al resurselor de memorie ocupate.
Chiar dacă poate funcţiona şi de pe ecranul telefonului mobil, folosind nimic altceva decât interfaţa touch, slaba optimizare a sistemului Windows 10 pentru dispozitive mobile obligă practic la conectarea unui set de tastatură şi mouse. Huawei pune la dispoziţie inclusiv o staţie de andocare special concepută, care permite conectarea unui monitor şi periferice pentru PC, folosind conexiunea USB-C a telefonului mobil.
Compania ar putea extinde serviciul Huawei Cloud şi pe teritoriu european, instalând servere care să facă posibilă obţinerea unei experienţe în timp real, fără a suporta latenţa unei conexiuni către un server localizat pe alt continent.