Noţiunea "program de spart parole " nu este întotdeauna cea mai inspirată. Ceea ce utilizatorii de rând numesc program de spart parole este de fapt o aplicaţie care are ca scop recuperarea parolelor pierdute sau uitate. Că este folosită şi în scopuri mai puţin ortodoxe, asta este o altă problemă a cărei moralitate nu face subiectul acestui articol. Aşa că mă voi referi la ele ca programe de spart parole pentru că aşa cunoscute de cei mai mulţi.
Nu există un singur program de spart parole, universal, care să poată recupera (sau sparge) orice parolă. Programele de spart parole sunt specializate pe tipuri de fişiere. Există programe pentru spartul parolelor de arhive, documente, conturi de mail, sistem de operare etc. Dacă dai o căutare pe Google după password recovery o să găseşti peste 24 milioane de rezultate.
Advanced Password Recovery
Am testat de-a lungul timpului mai multe astfel de programe de spart parole şi am ajuns la concluzia că, de departe, cele mai eficiente şi mai uşor de folosit sunt cele făcute de compania Elcomsoft. Dacă intri pe site-ul lor, o să găseşti o listă cu multe programe de spart parole, ordonate în funcţie de tipul fişierelor vizate: Advanced Archive Password Recovery (recuperează parole de arhive zip şi rar), Advanced Office Password Recovery (pentru documente şi tabele), Advanced PDF Password Recovery, Advanced Mailbox Password Recovery (pentru clienţi de mail precum Eudora, TheBat, Pegasus, IncrediMail), Advanced Instant Messengers Password Recovery (pentru Yahoo! Messenger, MSN Messenger, Google Talk) şi altele.
Ca să descarci unul din programele sus amintite, intri pe această pagină şi dai click pe link-ul pe care scrie download trial version. Trebuie însă să ţii cont de faptul că versiunile trial impun anumite limitări şi că pentru a profita de toate funcţiile acestor programe trebuie să le cumperi.
Tehnici de recuperare a parolelor
Un program de spart parole apelează la diverse tehnici. Programele celor de la Elcomsoft pot încerca 3 modalităţi. Utilizatorul poate specifica nişte reguli pe baza cărora să se recupereze parola. De exemplu, se poate specifica verificarea tuturor caracterelor mari de tipar şi a cifrelor. A doua modalitate este numită dicţionar şi se înceară toate cuvintele conţinute de un fişier text.
A treia metodă, numită brute force, ia în calcul toate variantele posibile (litere mari, litere mici, cifre, caractere latine, caractere slave etc.). Aceasta din urmă este şi cea mai lentă, recuperarea unei parole putând dura şi zile întregi. Noroc că programele celor de la Elcomsoft permit salvarea şi întreruperea progresului, respectiv reluarea ulterioară a acestuia.
Nu pot încheia acest scurt articol decât cu amintirea implicaţiilor pe care spargerea parolelor le are. Atât timp cât încerci să-ţi recuperezi propria parolă totul este ok. Când foloseşti aceste programe pentru a sparge parolele prietenilor sau a altor persoane, deja este o problemă nu doar morală.