Documentele, fotografiile şi filmele personale sunt o ţintă atractivă pentru „prietenii” tăi curioşi, care abia aşteaptă să-ţi încalce intimitatea şi să te dea în vileag pe Facebook. Iar faptul că nu le ţii pe PC ci le copiezi pe DVD-uri sau pe memorii externe şi le pui într-un sertar nu garantează deloc siguranţa lor. Un seif cu siguranţă că da, însă această soluţie este una mai degrabă paranoică. O alternativă elegantă este protejarea informaţiilor confidenţiale cu ajutorul unei aplicaţii de parolare.
Cu aplicaţiile de parolare poţi bloca accesul la un fişier, la un folder sau chiar la un întreg drive, fie el stick de memorie, HDD sau disc optic. Sigur, nu toate aceste soft-uri îţi pun la dispoziţie toate opţiunile, tu trebuie să alegi ce ţi se potriveşte.
În general, o aplicaţie de parolare bună, cu opţiuni complete, costă bani. Nu foarte mulţi (între 25 şi 40 de dolari), dar suficient cât să te facă să cauţi alternative gratuite. Ei bine, există şi soluţii freeware, dar cu anumite limitări.
Noi vă vom prezenta atât aplicaţii de parolare gratuite, cât şi contra cost.
Folder Password Expert (trial / 39,95 $)
Din ce am testat, mi s-a părut cea mai bună aplicaţie de parolare deoarece reuşeşte să blocheze accesul inclusiv la folder-ele stocate pe dispozitive externe (memorii USB, HDD-uri externe). Astfel, dacă stick-ul îţi este furat, hoţul nu va putea accesa informaţiile de pe el decât dacă ştie ce program şi ce parolă ai folosit – lucru puţin probabil.
Interfaţa aplicaţiei este extrem de simplă, cu două opţiuni principale: Lock Folders (blocare) şi Unlock Folders (deblocare).
După selectarea opţiunii Lock, trebuie să selectezi folder-ul pe care vrei să-l protejezi (poate conţine şi subfoldere) şi să stabileşti o parolă, eventual şi un indiciu.
Folder-ele parolate sunt criptate şi nu pot fi accesate pe un alt computer decât dacă instalezi aplicaţia şi introduci parola setată anterior.
Folder Lock (trial / 39,95 $)
Folder Lock este o aplicaţie cu multe opţiuni de protecţie: criptare, blocare acces la fişiere şi directoare, protecţie USB / CD, backup online ş.a.m.d.
Slăbiciunea ei constă în faptul că te poate induce uşor în eroare, tocmai din cauza numeroaselor facilităţi. Spre exemplu, dacă alegi opţiunea Lock Files pentru fişiere stocare pe suport extern, acestea vor putea fi accesate de pe un alt calculator. Alegerea corectă în acest caz ar fi modul Protect USB / CD.
Recomandăm utilizarea aplicaţiei cu o documentare riguroasă în prealabil.
dirLock (free)
Deşi rudimentară, aplicaţia dirLock are avantajul de a fi gratuită şi foarte uşor de utilizat. Aşa cum denumirea sugerează, acţionează doar asupra directoarelor. Funcţionează doar pe PC-ul pe care este instalată, dacă blochezi un folder de pe HDD sau memorie externă, acesta poate fi accesat fără nicio restricţie de pe alt sistem.
În concluzie, apelaţi la dirLock doar dacă să vreţi să protejaţi folder-ele de pe HDD-ul intern.
Cel mai simplu mod în care puteţi block cu dirLock un folder este activarea meniului contextual „Lock/Unlock”, după ce aţi stabilit în prealabil un „master password”, parola universală cu care restricţionaţi accesul. Faceţi apoi click dreapta pe folder-ul dorit şi selectaţi opţiunea contextuală.
Lock Folder XP (trial / 24,95 $)
Lock Folder XP se pretează în special HDD-ului intern deoarece, ca şi dirLock, nu păstrează alegerile tale decât pe PC-ul pe care este instalată.
Opţiunile de bază oferite sunt: Protect Drive, Protect File şi Protect Folder.
USB Secure (trial / 29,95 $)
Această aplicaţie se instalează pe dispozitivul de stocare pe care doriţi să-l blocaţi (doar memoriile externe sunt listate – stick-uri şi HDD-uri pe USB) şi, odată rulat de acolo şi configurat, ascunde tot conţinutul existent până la momentul respectiv. Ulterior, pot fi adăugate fişiere şi directoare.
USB Secure este aşadar ideal dacă împrumutaţi prietenilor HDD-uri externe şi stick-uri de memorie, fără să vă fie teamă că vi se accesează pozele şi filmuleţele „intime”.