Registry Organizer
Un program care înglobează facilităţi de modificare, de optimizare, de curăţare sau de tweaking este RegOrganizer.
Opţiunea cea mai interesantă este cea de optimizare care constă din două operaţii: defragmentare şi compresie. În funcţie de nivelul de fragmentare a fişierelor care stochează registrii sistemului, programul poate recomanda defragmentarea acestor fişiere. Compresia registrilor se ocupă cu registrii sterşi şi informaţiile redundante care ocupă spatiu şi creşte inutil dimensiunea fişierelor in care sunt stocaţi regiştrii.
Tweakuri
Contrar la ceea ce v-aţi astepta, secţiunea tweakuri va fi cea mai scurtă din articol din simplul motiv că Internetul abundă de site-uri care prezintă trucuri dintre cele mai variate, de la crearea de scripturi pentru modificarea registrilor, setări care aduc un spor de performanţă sau îmbunătăţesc securitatea sistemului la cele care pur si simplu fac sa dispară My Computer de pe desktop. Cu puţin spirit de aventură, dar cu prudenţa cu care ai îmblânzi un şarpe cobra, poţi redescoperi Windows-ul şi poate chiar să-l faci mai plăcut. Backup&Explore!
Ce sunt Regiştrii?
Regiştii sistemului de operare Windows sunt definiţi cel mai bine chiar de către Microsoft: „o bază de date centrală, ierarhizată, folosită de Microsoft Windows 9x, Windows CE, Windows NT şi Windows 2000 la stocarea informaţiilor necesare pentru configurarea sistemului, a profilului utilizatorilor, a aplicaţiilor şi componentelor hardware” (Microsoft Computer Dictionary 5th edition).
Fie că vorbim de o placă de sunet care foloseşte un driver pentru a funcţiona, fie că avem o aplicaţie instalată pe calculator care se foloseşte la lansarea în execuţie de niste parametrii specifici, vorbim de date care au nevoie de un spatiu pentru stocare. În esenţă, fiecare entitate hardware sau software îşi are propria felie de informaţii de configurare încropită în baza de date a registrilor.
La primele versiuni de Windows, registrii erau stocati în fişiere text iar accesul la datele respective devenea din ce în ce mai greoi pe măsură ce numărul de aplicaţii instalate pe calculator creştea.
Acest neajuns a fost depaşit odată cu versiunea Windows NT care a făcut posibilă pentru orice aplicaţie folosirea unui fişier propriu de tip .ini, în care se pot stoca informaţiile. Avantajele acestui mecanism sunt legate de creşterea performanţei, a securităţii şi fiabilităţii sistemului de operare.
În cadrul Windows XP, regiştrii sunt organizaţi logic în cinci secţiuni, cunoscute sub numele de hives, fiecare stocând un anumit tip de informaţie: