S-au dus vremurile când orice probleme windows se rezolvau cu instalare windows de la zero, pierzând practic întreaga zi cu instalare programe şi recuperare fişiere pierdute. Acum poţi repara Windows 10 în doar câţiva paşi, folosind instrumentele incluse chiar în sistemul de operare.
Click dreapta pe logo-ul Windows 10 din colţul stânga jos a ecranului. Deschizi Windows PowerShell (Admin) şi tastezi în fereastra apărută sfc /scannow. Verificarea durează câteva minute şi este cea mai simplă metodă de a repara Windows 10 automat, identificând şi remediind fişiere corupte care a putea împiedica folosirea normală a PC-ului.
Merge greu laptopul şi nu prea ştii ce să faci. Ai încercat şi cu dezinstalare programe, dar problema persistă. În continuare Windows merge greu, dar nu ai timp să treci acum la măsuri drastice.
Opţiunea 1- Dezactivează din programele setate să pornească odată cu sistemul de operare: click dreapta pe taskbar şi alege opţiunea Task Manager. În tab-ul Startup dă click pe aplicaţiile din Windows care nu vrei să mai pornească automat şi le excluzi folosind butonul Disable/Dezactivare prezent în colţul dreapta-jos a ferestrei Task Manager. Reporneşte PC-ul şi vezi dacă situaţia se îmbunătăţeşte
Opţiunea 2 – resetare Windows 10: Activează simbolul „notificări” prezent în colţul dreapta jos a ecranului şi mai dă odată click pe butonul All Settings prezent în panoul care se deschide din lateral. În fereastra Windows Settings nou apărută pe ecran, tastează Reset this PC în caseta de căutare şi selectează cu ajutorul mouse-ului opţiunea cu acelaşi nume apărută ca sugestie. Din pagina Recovery, alegi varianta Reset this PC şi dai click pe butonul Get started.
Ai la dispoziţie două variante – Keep My files, repară Windows fără să pierzi datele tale. Programul de instalare Windows 10 va şterge însă orice programe instalate de tine, aducând laptopul tău aproape de starea în care era atunci când l-ai cumpărat.
A doua variantă, Remove everything, este în esenţă reparare Windows 10 fara CD. Programul de instalare Windows va şterge orice programe instalate şi datele tale, astfel că este o idee bună să faci backup poze, documente, muzică şi orice fişiere pe care ai vrea să le ai şi mai târziu. De regulă, apelezi la această variantă de reparare Windows atunci când te pregăteşti de vânzare laptop şi nu vrei ca viitorul proprietar să rămână şi cu datele tale.
Windows merge greu şi te-ai hotărât să faci o reparare Windows ca la carte, instalând cea mai nouă versiune Windows 10 disponibilă de la Microsoft. Dacă deţii un serial Windows 10 original, poţi începe şi instalează Windows 10 gratis, singura condiţie este să alegi opţiunea reparare Windows în timpul procesului de instalare, sau măcar să alegi instalare Windows pe curat folosind exact versiunea pe care ai avut-o anterior (ex Windows 10 Pro).
Windows 10 poate fi obţinut direct de la Microsoft folosind aplicaţia Media Creation Tool, utilizatorul alegând versiunea de Windows în limba română sau engleză.
Aplicaţia îţi permite să alegi între a face upgrade Windows 10 direct din sistemul de operare instalat pe calculator, sau să creezi un stick Windows 10 boot usb pe care să-l poţi folosi şi cu alte PC-uri. Dacă PC-ul este funcţional, poţi alege direct opţiunea Upgrade this PC now, programul instalare urmând să descarce din internet toate fişierele de instalare necesare.
Windows nu porneşte, dar încă nu ai abandonat orice speranţă. Poţi încerca pornire Windows 10 în Safe Mode.
Safe Mode este ultima redută pentru reparare Windows, înainte de a trece la reinstalarea propriuzisă. În Safe Mode, Windows încarcă doar fişierele de sistem esenţiale, astfel că sunt cele mai multe şanse de reuşită. Sunt excluse drivere video, sunet şi chiar placa de reţea, astfel că funcţionalitatea este sever limitată. Apelezi la Safe mode doar pentru a încerca ştergerea unui program sau drivere cu probleme, devirusare sau alte metode de reparare automată Windows 10.
Dacă Windows nu poate porni normal după mai mult de două încercări consecutive, sistemul comuta automat în Windows RE(Recovery environment). După se activează Windows RE trebuie selectată opţiunea Troubleshoot, urmată de Advanced Options – Startup Settings – Restart. După repornire Windows apeşi tasta 4 pentru accesare Safe Mode.
Aflat în Safe Mode, dă click pe logo-ul Windows din colţul stânga jos a ecranului şi imediat tastează System Restore. Dă click pe opţiunea Create a restore point şi încă o dată pe butonul System Restore din meniul System Properties afişat pe ecran. Alege din listă un punct de restaurare Windows creat automat de sistem şi finalizează procesul de reparare Windows. După repornire PC, Windows ar trebui să funcţioneze normal. Dacă în continuare Windows nu porneşte poţi încerca mai multe puncte System Restore pentru a repara Windows.
Dacă PC-ul nu este automat direcţionat către Windows RE, apasă îndelung pe butonul Power pentru a opri şi reporni dispozitivul. După ce ai repetat acest pas de 3 ori, calculatorul va intra în Windows RE. Alternativ, apasă tasta F8 la pornirea PC-ului pentru accesare meniului de boot.
Dacă nu mai merge Windows deloc atunci ai nevoie de un stick Windows 10 boot usb. Poţi crea aşa ceva de pe un alt PC funcţional folosind aplicaţia din link-ul Download de mai sus.
Pentru reparare Windows 10 fără CD alegi opţiunea Create Intalation Media. Dacă ai la dispoziţie un stick USB de minim 8GB şi conexiune rapidă la internet, poţi avea un kit instalare Windows 10 în câteva minute. Conectezi stick-ul USB la un PC şi îl porneşti. Dacă programul de instalare Windows nu începe automat va trebui să faci o vizită în BIOS pentru a seta stick-ul USB ca dispozitiv de boot principal.
Din programul de instalare Windows 10 selectezi mai întâi limba pentru instalare, data şi ora, tipul tastaturii. Pentru reparare Windows 10 foloseşti opţiunea Upgrade pentru sistemul de operare existent, păstrând intacte aplicaţiile instalate, setările şi restul fişierelor de pe partiţia de sistem. Alternativ, varianta Install Windows Only ne permite să instalăm Windows 10 de la zero, formatând partiţia Winndows existentă.
Imediat după reparare Windows este recomandat să instalezi un program antivirus şi să faci o scanare completă pentru a identifica şi înlătura orice programe infectate. În caz contrar, dacă Windows merge greu din cauza viruşilor pe care i-ai lăsat pe hard disk, va trebui să reiei întregul proces de a repara Windows.