O problemă fracventă la software-urile nelicenţiate este imposibilitatea de a trece la o versiune mai nouă prin intermediul upgrate-ului. Dar problemele nu se opresc aici, în momentul în care un program de calculator este spart ,fişiere din componenţa acesta sunt modificate, cu toate că programul funcţionează în unele cazuri, unele din funcţiile acestuia nu mai sunt operaţionale parţial sau complet. Mai există şi programe care vin cu un aşa numit “keygenerator”, acesta este un program care produce un serial number aparent valid pentru program, dar în ultima perioadă firmele soft au început să ia masuri mai drastice privind securitatea produselor lor şi cer o validare online. În cazul în care codul introdus de noi este folosit şi de o altă persoană programul este scos din funcţiune.
Pe de altă parte folosirea de software-uri fără licenţă este interzisă prin lege şi dacă le folosim astfel putem suporta vigorile legi, amenzile în aceste cazuri nu sunt chiar mici şi cumpărarea licenţei sigur ar fi o alternativă mai ieftină. În cazuri extreme se pot întocmi şi dosare penale.
Părere legată de pirateria software-lui
Sincer, consider că orice software trebuie plătit. În spatele fiecărui progrămel pe care îl folosim stau multe ore de muncă ale unei echipe de programatori şi cu riscul de a mă repeta chiar cred că au dreptul de a beneficia de roade munci lor. Nu este mai puţin adevărat faptul că multe din programele de pe piaţă sunt foarte scumpe, şi cred că firmele producătoare de software ar trebui să facă reduceri semnificative persoanelor fizice care doresc să folosească programele lor în scopuri personale, nu comerciale.
Dar pe de altă parte susţin ca persoanele care îşi însuşesc venituri de pe urma unui program software ar trebui să plătească pentru el. Nu este mai puţin adevătat că la noi în ţară există o discrepanţă mult prea mare între venituri şi preţurile programelor şi jocurilor PC. Dar sper că, cu cât mai multă lume va fi corectă şi va cumpăra licenţe software, preţul lor va scădea.
Odată cu intrarea în Comuniunea Europeană proprietatea intelectuală împreună cu drepturile de autor vor fi luate mult mai în serios. Cu toate că şi în clipa de faţă poliţia acţionează pentru combaterea pirateriei, după integrare garantat acţiunile lor vor fi intensificate. Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă drepturile de autor puteţi să citiţi legea 8/1996. Partea care ne interesează pe noi este cea legată de programele software, produse pe care multi le consideră bunuri gratuite, faţă de care nu au nici o obligaţie de a plăti vreun ban. Din acest motiv în paragrafele următoare vom încerca să explicăm ce pericole ne pasc dacă folosim software fără licenţă şi ce avantaje avem dacă plătim pentru programele pe care le folosim.
Ce motiv avem să dăm bani pe software?
Pentru orice software au muncit una sau mai multe persoane şi corect ar fi să fie şi răsplătite pentru munca lor. Deşi din punct de vedere legal orice licenţă trebuie plătită, nu e mai puţin adevărat faptul că pentru multe licenţe se plăteşte “brand-ul” mai mult decăt programul în sine. Dar de obicei un soft “brand name” are mai multe obţiuni/garanţii decât un software al unei firme mai puţin necunoscute. Licenţa unui soft este identică cu dreptul de autor al unui interpret muzical sau al unui scriitor. Precum şi în cazul unui DVD piratat a cărui calitate este precară, un software “spart” poate pierde prin această operaţie unele din funcţiile pe care le înglobează în mod normal şi în unele cazuri poate chiar să nu mai funcţioneze sau să afecteze calculatorul pe care este instalat.
Avantajul de a fi clientul unei firme de soft
În momentul în care cumpărăm un program software, trebuie să privim achiziţia acestuia ca şi achiziţia oricărui alt tip de produs, deci ca orice produs vine însoţit de instrucţiuni de folosire. Asta înseamnă că în cazul unei probleme de orice gen putem să anunţăm firma producătoare şi să le cerem să o corecteze (asta nu ne garantează totuşi că problemele vor fi şi rezolvate). Orice software trebuie privit ca un produs, iar în momentul cumpărării devenim clientul firmei producătoare care are responsabilităţi privind produsul achiziţionat. Spre deosebire de alte produse, fiecare software vine însoţit de EULA (End User License Agreement), un fel de condiţii de utilizare, cu care utilizatorul trebuie să fie de acord înainte de a instala şi folosi programul. Din păcate nu avem acces la aceste termene şi condiţii înainte de a cumpăra un program.
Un alt mare avantaj la cumpărării unei licenţe este posibilitatea de actualizare (upgrade) a produsului. Cel mai imprtant exemplu este programul antivirus, acesta fără actualizare demaiputând proteja sistemul nostru de viruşi noi, aceştia apărând în permanenţă. Destule din firmele de software oferă posibilitatea persoanelor care deţin programul lor de a instala o versiune mai nouă fără a fi nevoiţi să plătească pentru ea. Upgrade-ul de la un sistem de operare Windows mai vechi la unul mai nou, fără a fi platită licenţa noului sistem nu este posibilă, dar avem putem de obicei beneficia de un preţ avantajos faţă de achiziţionarea unei licenţe complete. Un lucru pe care l-am observat în timp este că un soft licenţiat actualizat constant are mai puţine erori. Un alt avantaj al programelor licenţiate este posibilitatea de a raporta erorile apărute, cu cât mai multe erori sunt raportate, cu atât versiunea nurmătoare va fi mai fiabilă.