Programele preinstalate
Am luat la puricat doar secţiunile principale. În Grafică: aplicaţie de vizualizare a pozelor, Kolour Paint – foarte similar Paint-ului din Windows, utilitar de realizat screenshot-uri (când apeşi tasta Prt Scr apare instant o fereastră cu opţiuni de delay şi salvare a imaginii), Okular – program de citit fişiere PDF. Secţiunea Internet include un reader de feed-uri RSS numit Akregator, manager de download, client FTP pentru uploadarea/descărcarea de fişiere de pe servere, client de email, "vrăjitor" care te-ajută să te conectezi într-o reţea de calculatoare, Konversation – aplicaţie de chat pe IRC, Kopete – multimessenger ca şi Pidgin (fostul Gaim), iar pentru pasionaţi un downloader pentru protocolul BitTorrent. Multimedia: Juk – music player similar iTunes sau Windows Media Player, K3B – un program foarte bun de inscripţionare CD/DVD, Kaffeine este playerul de filme.
Din păcate, playerele se dovedesc inutile cînd vrei să asculţi MP3-uri, să te uiţi la filme MPEG ş.a. O căutare pe Google te va ajuta însă să afli de ce codecuri ai nevoie şi cum le instalezi. În secţiunea Office avem KAdressBook – listă de contacte, Personal Alarm Scheduler, Personal Time Tracker , aplicaţii pentru utilizatorii de Palm (Doc Convertor, Pilot Tool) şi suita de aplicaţii KOffice ce simulează Word, Excell, PowerPoint. Ca obiecţie: prefer suita OpenOfficeOrg pentru scris, foi tabelare sau prezentări şi nu prea m-am împăcat cu editoarele KOffice care vin by default cu interfaţa KDE.
Widgets
La fel ca în Windows Vista, avem posibilitatea de a adăuga pe fundal miniaplicaţii. Acestea se pot mări/micşora, le poţi modifica designul într-o oarecare măsură. Adăugarea lor este floare la ureche: în colţul de sus, din dreapta, ai o ciudaţenie de iconiţă; când treci cursorul peste aceasta, se măreşte şi apare textul "add a widget". Dai click pe link, se deschide o listă cu widget-uri disponibile, selectezi ce te interesează. Ce găsim: ceas analogic, indicator de baterie, miniaplicaţie ce simulează post-it-urile, dicţionar englez, ramă foto, fereastră în care se derulează ultimele ştiri prin RSS şi altele.
Cele din urmă impresii
Jucaţi-vă cu el, stricaţi-l, dar aveţi grijă să nu faceţi prostii atât de mari încât să vă compromiteţi computerul (adică să nu vă stergeţi vreun drive). Eu m-am jucat puţin la setările de display până ce Fedora nu mi-a mai recunoscut monitorul; rezolvarea a fost simplă, am reintrat în Windows, am şters tot de pe stick, am reinstalat Fedora pe memoria USB :). După ce vă jucaţi îndeajuns şi vedeţi cum reacţionează sistemele de operare de acest tip, decideţi dacă vă pasionează îndeajuns de tare ca să vă ţineţi mailurile, loguri de chat, etc pe un stick de memorie alături de Fedora, în calitate de "gestionar" al acestora. Aveţi grijă să nu pierdeţi stick-ul că e mic, dar poa’ să conţină multe. La instalare am observat şi o opţiune ce presupune criptarea datelor, eu n-am activat-o.
După cîteva ore de joacă cu Fedora 9 cu intefaţa cea nouă KDE4, vă recomand să priviţi screenshot-urile că arată draguţ, dar alegeţi mai degrabă varianta cu interfaţă grafică Gnome, mult mai matură actualmente. M-au deranjat diverse bug-uri: se mai întâmpla să nu-mi fie recunoscute adaptoarele Wi-Fi (după restart erau iaraşi OK), să se blocheze unele programe dacă din greşeală dădeam dublu click pe ele; practic un singur click ajunge, din setări puteţi însă schimba acest comportament, ca să fie caracteristic Windows-ului.