Altele, pe scurt
Celebra Pălărie Roşie
Despre sponsorul proiectului Fedora, anume Red Hat se poate spune că este una dintre cele mai mari şi mai cunoscute companii ce produce şi vinde un sistem de operare de tip Linux. Este specializată de-asemenea pe software-ul gratuit şi open source. Istoria sa începe în 1994 când Marc Ewing crează o distribuţie Linux pe care o numeşte Red Hat Linux. Zice-se că Ewing a scornit denumirea Red Hat (pălărie roşie) din lipsă de idei: s-a uitat prin cameră după primul obiect interesant şi a găsit o pălărie roşie, atîrnată în cuier. În 1995 Marc Ewing se asociază cu antreprenorul Bob Young – cel care îi şi cumpără afacerea şi înfiinţează compania în Red Hat Software. În februarie 2000, publicaţia InfoWorld premiază Red Hat pentru Red Hat Linux 6.1 cu “Operating System Product of the Year” (cel mai bun sistem de operare al anului).
În decembrie 2005, Red Hat ajunge pentru a doua oară consecutiv pe locul I în topul statisticii anuale efectuate de CIO Insight cu privire la nivelul de satisfacere a clienţilor enterprise. Compania Red Hat se listează pe bursa NASDAQ-100 în decembrie 2005. Anul fiscal 2007 a însemnat pentru Red Hat venituri totale de 400,6 milioane USD – în creştere cu 44% faţă de 2006 -, iar profitul net a fost de 59,9 milioane dolari, potrivit cifrelor oficiale publicate de companie.
De la înfiinţare până în prezent, Red Hat a achiziţionat un număr important de companii mici din domeniul software, IT&C. Companie e bine cunoscută în mediul business pentru Red Hat Enterprise Linux (RHEL), un sistem de operare comercial. Mai oferă aplicaţii middleware şi soluţii de management bazate pe open source, suport tehnic, training si servicii de consultanţă.
Principalii competitori ai Red Hat sunt Canonical Ltd (sponsorul Ubuntu), Mandriva – compania franceză ce comercializează Mandriva Linux, Microsoft, Novell care a achiziţionat în urmă cu cîţiva ani Suse Linux, Oracle Corporation specializată în baze de date şi mai nou pe Linux.
Fedora, cine eşti tu dragă?
În 2003, Red Hat a încetat să mai distribuie gratuit Red Hat Linux şi a donat codul sursă proiectului Fedora; astfel s-a născut distribuţia Linux numită Fedora Core, recent redenumită simplu Fedora. Red Hat sponsorizează proiectul open source Fedora, atât financiar cât şi cu personal tehnic. Rolul cel mai important în dezvoltarea Fedora aparţine însă comunităţii din jurul acestui proiect; inovaţiile soft pe care comunitatea le aduce distribuţiei Fedora se regăsesc mai apoi îmbunătăţite în sistemul de operare comercial Red Hat Enterprise Linux. Proiectul are şi un comitet de conducere, Fedora Project Board, compus din membri de seamă din comunitatea open source, respectiv angajaţi Red Hat.
Ca fapt divers, cu Fedora ne întâlnim şi pe OLPC, laptopul de 100 de dolari. Pe partea de software, inginerii Red Hat colaborează cu One Laptop per Child – organizaţia non-profit creată de membrii MIT Media Lab (MIT este prescurtarea celebrei Massachusetts Institute of Technology ). Asa se face ca XO-1, ultima versiune OLPC are ca sistem de operare preinstalat Fedora, într-o variantă modificată, în acord cu caracteristicile hardware mai slabe ale laptopului ieftin.