Robert O’Callahan, un dezvoltator care a lucrat pentru Mozilla, organizaţia care dezvoltă browserul Firefox, s-a alăturat grupului tot mai mare de experţi care critică soluţiile de securitate antivirus, pe care le consideră lipsite de utilitate şi chiar periculoase.
Potrivit lui O’Callahan, mai multe soluţii antivirus au blocat sau dezactivat actualizări Firefox menite să întărească securitatea programului de navigare pe internet. Asta deoarece acestea interferau cu anumite funcţii ale programelor de securitate. Astfel, potrivit lui, prin aceste practici producătorii de antiviruşi îi împiedică pe dezvoltatorii software să lanseze produse mai sigure. „Produsele antivirus otrăvesc ecosistemul software deoarece codul lor invaziv şi prost implementat îi împiedică pe furnizorii de browsere şi alţi dezvoltatori să îşi îmbunătăţească securitatea”, potrivit lui O’Callahan.
Şi Project Zero, echipa de experţi în securitate a Google, a descoperit multe vulnerabilităţi serioase în soluţii de securitate cunoscute, printre care NOD32, Avast, Symantec, Sophos sau aplicaţia anti-malware Malwarebytes. În multe cazuri dezvoltatorii acestora nu au urmat proceduri standard de securitate.
Un alt critic vocal al programelor antivirus este Justin Schuh, un manager care lucrează în echipa de securitate a browserului Google Chrome. El a lucrat înainte pentru IBM şi CIA.
Fostul angajat al Mozilla le recomandă oamenilor să folosească Windows Defender, soluţia de securitate care vine preinstalată în sistemul de operare dezvoltat de Microsoft. „Există dovezi neglijabile că produse antivirus non-Microsoft cunoscute oferă o îmbunătăţire netă a securităţii”, a scris el pe blogul personal.