Android L, versiunea care va înlocui în cele din urmă actuala ediţie Android 4.4 KitKat conţine mai multe optimizări pentru gestionarea consumului de energie. Luate împreună, acestea se traduc în ameliorarea perceptibilă a autonomiei bateriei.
Pregătite în cadrul „Project Volta„, o iniţiativă prin care se încearcă îmbunătăţirea autonomiei pentru toate dispozitivele care folosesc Android, optimizările includ componente API responsabile cu planificarea mai eficientă a activităţilor minore, cum sunt operaţiile de sincronizare a aplicaţiilor ce solicită conexiune la internet şi alte sarcini de mentenanţă.
Funcţia „battery historian” răspunde de monitorizarea permanentă şi ţinerea sub control a activităţilor consumatoare de energie, dar piesa de rezistenţă este ART, un runtime mai eficient capabil să diminueze consumul de resurse pentru toate aplicaţiile de Android.
Ultima redută este noul mod „battery saver„, activat în mod automat atunci când rezerva bateriei scade sub 15%.
Rezultatul? Potrivit testelor făcute de cei de la Ars Technica cu ediţia Android L Developer Preview instalată pe un telefon Nexus 5, autonomia bateriei este cu până la 36% mai bună comparat cu actuala versiune Android 4.4 KitKat testată în condiţii similare, iar asta fără să punem la socoteală modul „battery saver”. Tradus în ore de funcţionare, câştigul este de peste 2 ore. Deşi poate părea puţin, trebuie avut în vedere faptul că setul de teste folosit a fost intensiv, autonomia totală măsurată fiind de 7 ore şi 50 minute pentru dispozitivul cu Android L, respectiv 5 ore şi 45 minute pentru cel cu sistem Android KitKat.
Ţinând cont de faptul că Android L Developer Preview este încă la stadiu de versiune beta, putem aştepta ca ediţia oficială de Android ce va fi lansată în această toamnă să conţină versiuni perfecţionate ale acestor tehnologii, cu rezultate îmbucurătoare în testele de autonomie.