Google a decisă să livreze o funcția de raportare automată a accidentelor de circulație, lansată ca o exclusivitate pentru utilizatorii Pixel, către toate telefoanele cu sistem de operare Android.
Deja echipate cu receptor GPS şi senzori care pot detecta şocul unui impact sau frânare violentă, telefoanele cu sistem de operare Android 10 vor dispune curând de funcția Personal Safety, dezvoltată de Google pentru a oferi utilizatorilor asistenţă în momentele când siguranţa acestora ar putea fi în pericol.
Introdusă ca dotare obligatorie pentru siguranță, pe toate autoturismele de generație recentă, funcția de apelare automată la numere de urgenţă va putea fi îndeplinită de orice telefon cu sistem de operare Android.
Pornind de la ideea că informarea cât mai rapidă a echipelor de salvare poate face diferenţa între viaţă şi moarte, Google a dezvoltat încă din anul 2019 funcția Personal Safety. Doar că a omis să o includă cu noile versiuni de Android, aceasta debutând ca o exclusivitate adresată posesorilor de telefoane din gama Pixel.
Ajutând potențiala victimă în momentele când aceasta nu poate cere ajutor prin forțe proprii, software-ul care urmează să fie preinstalat pe toate dispozitivele actualizate cu versiuni recente de Android va putea comunica salvatorilor informaţii esențiale, stabilind natura pericolului şi locaţia exactă unde trebuie intervenit. Este vorba despre coordonatele exacte de localizare GPS şi indicii esenţiale cum ar fi viteza de deplasare şi semnalmentele unui impact violent. Pe baza acestor date, echipele de urgenţă pot scurta timpul de intervenţie şi chiar determina tipul de răspuns care se impune (ambulanţă standard, echipă descarcerare, pompieri).
În primă fază, telefonul vibrează şi emite un ton de alarmă, pe ecran apărând un dialog prin care utilizatorul are posibilitatea să dezactiveze alarma de accident, lipsa unui răspuns în fereastra de timp prestabilită declanșând apelarea numărului de urgenţă. În funcţie de cum este setată, aplicația trimite alerte și către o listă de contacte ale persoanelor apropiate, conținând o descriere sumară a incidentului şi coordonatele de localizare.
Accesarea serviciilor de urgenţă se poate face şi în modul silenţios, printr-o comandă rapidă uşor de iniţiat. La selectarea uneia dintre opţiunile disponibile, telefonul va comunica operatorului serviciilor de urgenţă numele şi locaţia apelantului, clarificând imposibilitatea acestuia de a vorbi personal. Proprietarul telefonului poate alege să vorbească direct cu operatorul serviciului de urgenţă, însă posibilitatea iniţierii unei misiuni de salvare nu mai este condiţionată de acest efort, datele esenţiale pentru localizarea sa fiind comunicate chiar şi fără disponibilitatea unei conexiuni la internet.