Ce are mai mare însemnătate? Smartphone-ul sau aplicaţia? Fără îndoială ambele sunt importante, dar trebuie să facem o mare distincţie între utilizatorul care epatează cu un dispozitiv remarcabil pe care îl foloseşte doar ca un obiect de măsură a potenţei financiare (iar de nenumărate ori este un indicator fals) şi un utilizator care ştie să pună în valoare forţa unui telefon inteligent spre a deveni mai instruit, mai productiv, mai orientat. În acest caz, aplicaţia are o importanţă mai mare, singurul lucru pe care îl cere fiind compatibilitatea cu sistemul (versiunea de sistem) şi un set de specificaţii hardware relativ modeste.
Anul acesta, juriul Global Mobile Awards a ales patru categorii de aplicaţii, împărţite în funcţie de publicul ţintă, de inovaţia demonstrată şi de aprecierea per ansamblu a programului. Deocamdată avem nominalizările, câştigătorii vor fi anunţaţi pe 26 februarie în cadrul unei gale speciale ce va avea loc la Mobile World Congress (25 – 28 februarie, Barcelona).
Categoria “Best Mobile App for Consumers” (cea mai bună aplicaţie dedicată consumatorului final)
Aplicaţie foto extrem de populară datorită filtrelor “vintage” apreciate de tineri, dar şi a integrării excelente a instrumentelor de sharing în reţelele de socializare. Rulează pe dispozitive Android şi iOS. Utilizatorii de Windows Phone sunt deocamdată privaţi de acest software.
Chiar dacă mai sunt multe de îmbunătăţit la aplicaţia mobilă de Facebook (timpi de încărcare, acces la opţiuni şi personalizare), faptul că este folosită de foarte mulţi utilizatori a contat în nominalizarea ei la categoria “Best Mobile App for Consumers”.
YouTube, odinioară accesat doar de pe laptopuri şi PC-uri cu Internet fix, a devenit extrem de popular şi pe smartphone-uri, o contribuţie maximă având evident ieftinirea serviciilor de Internet mobil şi creşterea vitezei de transmisie a datelor prin tehnologiile HSDPA / LTE 4G, dar şi înmulţirea exponenţială a punctelor de acces WiFi. Despre aplicaţia în sine nu sunt prea multe de zis, ea fiind construită simplu în jurul motorului de căutare pe YouTube şi optimizarea clipurilor în funcţie de conexiunile disponible.
Printre aplicaţiile anului apreciate de consumatori se numără şi un joc, iar acesta, culmea, nu este Angry Birds. Vorbim de un joculeţ radical diferit, care implică o interactivitate mult mai mare din partea utilizatorului. Nu o să intrăm în detalii legate de gameplay, tot ce putem spune este că, dacă sunteţi în căutarea unui joc care să vă solicite reflexele, Temple Run va fi garantat pe gustul vostru.
Aplicaţia de micro-blogging pentru dispozitive mobile este indispensabilă pentru utilizatorii care vor să transmită rapid, scurt şi la obiect, informaţii personale sau de interes general. Numărul de oameni care te urmăresc joacă un rol important în mediatizarea celor spuse de tine.
Alegerea redacţiei: Facebook
Categoria “Best Mobile App for Enterprise” (cea mai bună aplicaţie dedicată companiilor / antreprenorilor)
O suită de office care permite vizualizarea şi editarea documentelor Office (Word, Excel, Powerpoint), dar şi a PDF-urilor. Disponibilă în versiune free (funcţionalitate limitată) sau full, contra cost.
Cu Dropbox, accesarea fişierelor de oriunde şi sincronizarea lor este mai simplă ca oricând. Orice modificare pe care o faci se actualizează imediat atât pe PC, cât şi pe smartphone sau pe orice alt tip de dispozitiv pe care ai instalat Dropbox-ul.
Evernote este o aplicaţie tip organizator cu ajutorul căreia notiţele personale nu sunt uitate niciodată, ci reamintite de fiecare dată când este nevoie.
Serviciul de stocare in cloud de la Google se bucură de o popularitate însemnată nu doar datorită numelui, cât mai ales a utilităţii demonstrate prin acces rapid la fişiere, sincronizare şi sharing.
Dacă eşti un antreprenor sau o companie care furnizează servicii contra-cost prin PayPal, aplicaţia mobilă PayPal te ajută să-ţi gestionezi contul, tranzacţiile şi bilanţul financiar de oriunde te-ai afla.
Alegerea redacţiei: Dropbox
Categoria “Best Overall Mobile App” – alegerea juriului
Dropbox
Dropbox este singura aplicaţie nominalizată la două categorii în cadrul decernării premiilor Global Mobile Awards. Este fără îndoială o favorită, dar în ambele “urne” are parte de competitori acerbi. Va reuşi oare să se impună?
Flipboard îţi prezintă ştirile zilei într-un format tip magazin, estetic şi uşor de parcurs datorită optimizării pentru ecrane tactile multitouch. Modului de căutare este de asemenea util, dacă doreşti să afli noutăţile folosind cuvinte cheie relevante. În fine, integrarea fluxurilor din reţelele de socializare contribuie la o experienţă completă de informare.
Sky Sports F1 Companion
O aplicaţie nişată dedicată iubitorilor “Marelui Circ”, nominalizată pentru interfaţa deosebit de bine realizată şi afluxul de informaţie în timp real.
Square
Software dedicat plăţilor mobile, din păcate nu serveşte decât utilizatorilor din Statele Unite şi Canada.
Waze
Şoferii care vor să afle totul despre trafic şi evenimentele din trafic, în timp real, sunt invitaţi să se alăture comunităţii Waze, care numără peste 30 de milioane de utilizatori din întreaga lume.
Alegerea redacţiei: Flipboard
Categoria “Most Innovative Mobile App” (cea mai originală aplicaţie)
iButterfly
Divertisment şi culoare pentru utilizatorii care vor să se destindă câteva clipe cu imagini surprinzătoare pe dispozitivul mobil, în ton cu mediul înconjurător.
Realizată de specialişti în dictare vocală şi recunoaştere a textului (Nuance), aplicaţia Swype este un must have pentru utilizatorii dornici să transmită rapid mesaje prin intermediul dispozitivului mobil, indiferent de metoda de comunicare preferată.
Etisalat’s Flous service
Un serviciu de comunicaţii apreciat în Emiratele Arabe Unite.
Woolworths Applications
O aplicaţie modulară care ţinteşte către mai multe domenii de interes, pentru utilizatorii interesaţi să afle cele mai bune oferte din supermarket-uri, benzinării şi pieţe. Disponibilă în Australia.
Viggle
Viggle se adresează în principiu “TV man-ilor” care, în lipsa unui program interesant, pot face diverse experimente pentru a transforma un show banal într-unul măcar amuzant. Pe lângă aceasta, cu Viggle se mai pot consulta programele TV din ziua curentă. Recenziile utilizatorilor nu sunt însă favorabile, din cauza a numeroase bug-uri care împiedică aplicaţia să funcţioneze conform descrierii dezvoltatorilor.
Alegerea redacţiei: Swype Beta