Microsoft anunță testarea unui posibil remediu pentru un bug Windows 10 care declanșează utilitarul pentru defragmentare la fiecare pornire/repornire a PC-ului.
Dezvoltat în urmă cu mulți ani pentru optimizarea hard-disk-urilor, utilitarul Windows Defragmenter încă are o utilitate și în era dispozitivelor de stocare Solid State, noi rutine adăugate într-o versiune mai recentă a aplicației realizând „curățarea” definitivă a fișierelor șterse după golirea Recycle Bin, redând vitezele optime de transfer promise de producător. În mod normal această operațiune este realizată cel mult o dată pe săptămână, dacă dispozitivul de stocare prezintă suficient „gunoi” de curățat.
În cazul de față, o actualizare Windows 10 a stricat funcția de programare a defragmentării dispozitivelor de stocare, utilitarul încercând să optimizeze SSD-urile la fie care pornire a PC-ului. Problema este că respectiva operațiune presupune operațiuni de scriere care vizează un număr foarte mare de celule NAND flash, repetarea acestei rutine fără un motiv întemeiat constituind uzură accelerată pentru unele dispozitive SSD mai puțin calitative.
Poți verifica prezența respectivului bug pornind manual utilitarul Defragment. Dacă întâlnești mesajul ”Unitatea dvs. SSD „Necesită optimizare”, dă click pe butonul defragmentare, iar la final repornește PC-ul. În mod normal, respectivul mesaj nu ar trebui să apară din nou.
Anunțat la mai bine de 5 luni după ce a fost semnalat prima dată, remediul este disponibil la fază de testare cu ultima versiune Windows 10 Build 19042.487 (20H2), disponibilă utilizatorilor înrolați în programul Windows Insiders. Probabil că un patch oficial va corecta acest bug și în ediția Windows 10 May 2020 Update (versiunea 2004), nu mai târziu de prima parte a lunii septembrie.