Recent, am aflat despre bug Windows 10 care poate să corupă toate datele de pe o partiție atunci când este întâlnit. Un alt bug permite blocarea imediată a PC-ului cu ecran BSOD, la simpla accesare a unui link.
Deși, la suprafață pare cât se poate de modern, în realitate sistemul de operare Windows 10 încă ascunde mult cod învechit. Păstrate din considerente de compatibilitate cu aplicații vechi, sau moștenite de la versiuni Windows anterioare, diversele drivere și rutine ale sistemului de operare pot declanșa tot felul de bug-uri, unele având consecințe extrem de grave.
Luăm exemplul driverului NTFS, care la introducerea unei comenzi aparent inofensive poate să ducă la pierderea datelor de pe PC. Se pare că atunci când încerci să accesezi un folder de pe o partiție NTFS și îi adaugi Atributul Index sau „$i30” în nume, întreaga partiție se corupe. Bug-ul se manifestă chiar și la simpla accesare a unor scurtături Windows, dacă acestea au fost modificate pentru vizarea unei adrese care include acea comandă (de exemplu „C:\:i$30:$bitmap”).
În timp ce bug-ul NTFS este pe cale să fie corectat cu o actualizare Windows, un alt bug care exploatează rutine ale sistemului de operare bazate pe cod „moștenit” poate fi folosit pentru a bloca orice PC cu sistem de operare Windows. Un simplu link special formulat, strecurat într-un e-mail sau accesat pe un website, poate declanșa o eroare de tip BSOD cauzând repornirea forțată a PC-ului. Aparent
Mai mult decât un instrument pentru farse, bug-ul poate fi folosit pentru a perturba activitatea companiilor și instituțiilor, blocând sisteme informatice cu importanță critică.
Atât timp cât Windows încearcă să proceseze linkul respectiv, spre exemplu, introdus în bara de adrese a unui browser, PC-ul se va bloca în ecran BSOD. În unele cazuri, bug-ul ar putea fi chiar exploatat pentru a provoca un BSOD imediat la pornirea Windows.
Microsoft confirmă problema semnalată, însă nu oferă și un patch care să o remedieze, deocamdată.