BitTorrent Inc, dezvoltatorul celebrului program uTorrent folosit pentru descărcarea de fişiere distribuite în reţeaua BitTorrent, este acuzat că face bani de pe urma utilizatorilor neatenţi strecurând programe addware care generează un nivel foarte mare de încărcare a procesorului de sistem şi placa video, încărcând factura de energie electrică în timp sistemul lucrează pentru generarea de monezi virtuale Litecoin.
Plângerile expuse pe forumul oficial uTorrent dau drept vinovat Epic Scale, o componentă de tip adware care este instalată împreună cu programul uTorrent.
Promovat sub sloganul strângerii puterii de procesare nefolosită pentru a schimba lumea, addware-ul Epic Scale ar trebui să folosească puterea de calcul a maşinilor pe care este instalat pentru a ˝rezolva probleme de matematică pentru prezicerea vremii, simulări de fizică şi criptografie˝. În practică, activitatea programului se rezumă exclusiv la criptografie, mai precis descoperirea monezilor virtuale Litecoin. Încercând să tempereze acuzaţiile privind exploatarea PC-urilor utilizatorilor în interes propriu, dezvoltatorii Epic Scale promit să doneze 75% din profit către activităţi caritabile, mergând până la 100% din profitul pe termen scurt.
Trădând bunele intenţii, adware-ul Epic Scale este inclus cu programul de instalare uTorrent fără explicaţii clare privind scopul şi modul de funcţionare a aplicaţiei, instalarea putând trece cu uşurinţă neobservată pentru utilizatorii obişnuiţi să instaleze aplicaţiile ˝din mers˝, dând click din reflex pe butonul Accept plasat în acelaşi loc ca butonul Next, folosit pentru iniţializarea programului de instalare. Mai mult decât atât, o parte dintre utilizatorii nemulţumiţi acuză producătorii uTorrent că au instalat în mod silenţios componenta Epic Scale timp de mai bine de două luni, fără a cere mai întâi permisiunea acestora.
Justificată cu un presupus bug software, reaua credinţă a producătorilor Epic Scale iese la iveală în momentul când utilizatorii încearcă dezinstalarea componentei adware, operaţiunea fiind realizată doar de faţadă, lăsând majoritatea componentelor intacte. Pentru dezinstalare manuală, Epic Scale recomandă folosirea utilitarului Task Manager pentru a opri procesul EpicScale.exe. Pentru a reuşi, operaţiunea trebuie repetată de două ori în mai puţin de 5 secunde, producătorii aplicaţiei aparent neştiind că acelaşi rezultat poate fi obţinut cu formularea taskkill /im epicscale.exe /f, aplicată la linia de comandă. Doar după această etapă putem şterge directorul Epic Scale, îndepărtând definitiv fişierele instalate de addware.
Scoşi la lumină după un scandal similar vizând de această dată gigantul Lenovo, BitTorrent Inc recomandă utilizatorilor să achiziţioneze versiunea uTorrent Pro, livrată cu funcţii în plus şi fără componente adware sâcâitoare.