Dacă ar fi să fac un top al celor mai populare 5 programe de calculator ai ultimilor 10 ani, Winamp s-ar afla cu siguranţă undeva acolo sus. Lângă Yahoo Messenger, bineînţeles. Cea mai mare parte a utilizatorilor tind să confunde Winamp cu noţiunea de player MP3 aşa cum Xerox se confundă cu noţiunea de copiator sau Adidas cu conceptul de pantof sport.
Cu toate că are milioane de utilizatori în întreaga lume şi este considerat un exemplu de program ergonomic şi uşor de folosit, bătrânul Winamp are încă secrete pe care le ţine ascunse de marea masă a utilizatorilor. Mai noi sau mai vechi, există funcţii pe care doar un număr redus de utilizatori le cunosc şi le folosesc.
Global Hotkeys
De la versiunea 5 încoace Winamp are o funcţie care se numeşte Global Hotkeys, pe care o găseşti la Preferences. Înainte de Winamp 5 exista un plug-in care de fapt se află la originea acestei facilităţi. Global Hotkeys îţi permite să atribui câte o combinaţie de taste pentru fiecare din cele mai importante funcţii din Winamp. Adică să schimbi melodia, sa o întrerupi, să reglezi volumul, toate acestea din tastatură. Şi mai mult, aceste comenzi pot fi date din orice program. Dacă eşti într-un joc şi vrei să schimbi melodia care rulează în Winamp, o poţi face prin intermediul acestor comenzi, fără să ieşi din joc.
Pentru a configura această facilitate te duci la Preferences – Global Hotkeys. În partea de jos a tab-ului ai două căsuţe: Action şi Hotkey. Alegi mai întâi acţiunea dorită din listă (de exemplu, stop sau next), iar în câmpul Hotkey tastezi combinaţia de taste (Ctrl+1, Alt+P etc.). Apeşi butonul Add şi asta e tot.
Autotag, multitag şi Autocover
Ultimile versiuni de Winamp au adus o îmbunătăţire semnificativă a procesului de editare a tag-urilor (informaţiile despre artist, album, titlul melodiei etc.). Tag-urile pot fi importate automat de pe Internet acum (prin intermediul serviciului Gracenote). La fel pot fi salvate şi coperţile albumelor.
Editarea automată a tag-urilor este foarte simplă. În playlist, selectezi melodia dorită, dai click dreapta pe ea, iar în meniu dai click pe comanda View file info. Sau, mai simplu, apeşi direct Alt+3. În fereastra File info (tabul Basic Info) apeşi butonul Auto-Tag din colţul dreapta jos al ferestrei şi aştepţi câteva clipe până când Winamp descarcă informaţiile despre melodia respectivă de pe Internet.
Magia pleacă de la numele fişierului. Dacă ai un MP3 denumit, să zicem, Keane – Everybody’s changing, Winamp ştie că numele conţine artistul şi titlul melodiei. Va căuta în baza de date de pe net şi va salva informaţiile în cadrul fişierului.
Ceea ce face şi mai utilă această funcţie este posibilitatea importării automate a tag-urilor pentru mai multe melodii. Selectezi toate melodiile din playlist la care vrei să imporţi tag-urile dai click dreapa, Send to: – Auto-Tag.
Pentru coperţile de album, în tabul Artwork din aceeaşi fereastră File Info, apeşi butonul Download Art. Dacă va găsi o singură copertă, o va salva automat. Dacă vor rezulta mai multe imagini, vei putea alege una dintre ele.
Jump to file
Jump to file este o funcţie mai veche dar deosebit de utilă şi nu foarte cunoscută. Este utilă dacă vrei să "sari" direct la o anumită melodie. Funcţionează şi pentru căutări parţiale, dacă, de exemplu, nu ştii decât o parte din numele melodiei. Apeşi J şi scrii câteva litere din melodia căutată, indiferent că e vorba de titlu sau autorul ei. Winamp va filtra automat melodiile şi le va afişa doar pe cele care corespund căutării. După ce ai selectat melodia dorită din listă (poţi folosi săgeţile pentru a naviga în jos sau în sus) e suficient să dai Enter pentru a o reda.
Aceste funcţii, alături de restul, sunt dovada că Winamp rămâne cel mai bun player MP3. Asta chiar dacă, între timp, şi-a schimbat stăpânul şi niciunul din programatorii originali nu mai lucrează acum în echipa care se ocupă de el.