Windows 10 a fost prezentat drept un sistem de operare universal, capabil să funcţioneze pe orice tip de hardware, de la PC-uri puternice, la laptop-uri, tablete, smartphone-uri şi console de jocuri, iar mai nou pe dispozitive Internet of Things. Desigur, faptul că acest sistem de operare este unul deschis, oricine poate dezvolta aplicaţii pentru acesta, iar software-ul maliţios este în continuare o problemă, utilizatorii putând instala absolut orice tip de aplicaţie pe dispozitivele sale. Microsoft pare să pregătească o alternativă prin intermediul Windows 10 Cloud, o variantă limitată, nu foarte diferită de Windows RT.
Această nouă variantă de Windows 10 pare să fie mai degrabă o alternativă la sistemele de operare Chrome OS sau iOS de pe tabletele iPad Pro, decât o alternativă la sistemul de operare Windows 10 clasic. WindowsBlogItalia a pus mâna pe câteva screenshot-uri din noul Windows 10 Cloud, iar acesta pare să fie identic din punct de vedere vizual cu Windows 10, diferenţa majoră dintre ele fiind software-ul pe care îl poate rula.
În timp ce Windows 10 este compatibil cu orice aplicaţie „X32”, care poate fi descărcată pe dispozitiv din orice sursă doreşte utilizatorul, Windows 10 Cloud va oferi doar acces la aplicaţiile universale din Windows Store, o strategie pe care Microsoft a aplicat-o şi în cazul Windows RT, care se găsea instalat pe tablete. Target-ul acestui sistem de operare vor fi PC-urile foarte ieftine şi tabletele, în special pentru mediile de business şi educaţie, unde utilizatorii nu au nevoie de acces complet la toate funcţiile din Windows 10.
Lansarea noului sistem de operare Windows 10 Cloud este aşteptată odată cu debutul actualizării „Creators Update” pentru Windows 10, care a fost programată pentru luna aprilie a acestui an.