Microsoft şi-ar dori ca toţi utilizatorii de PC-uri să treacă pe Windows 10, însă adopţia celui mai recent sistemul de operare al companiei s-a dovedit a fi sub aşteptări. Compania spera să atingă pragul de 1 miliard de dispozitive după doar doi sau trei ani, însă abia de curând a reuşit să fie prezent pe aproximativ 800 de milioane de computere, tablete şi dispozitive hibrid. Totuşi, în continua sa creştere, Windows 10 este acum pe mai mult de jumătate din computerele în utilizare.
Conform Net Aplications, o companie de cercetare care urmăreşte 160 de milioane de vizitatori de pe 40.000 de site-uri, Windows 10 a ajuns în luna august să deţină 50,99% dintre utilizatorii de Windows. Acesta este acum cel mai folosit sistem de operare de la Microsoft, fiind însă urmat de „bătrânul” Windows 7, care încă deţine aproximativ 30,34% din piaţă, în ciuda faptului că începând cu luna ianuarie 2020, acesta va rămâne fără suport software pentru utilizatorii de rând.
Windows 8 este acum prezent doar pe 0,63% dintre computerele încă în utilizare, în timp ce Windows 8.1 pe 4,20%. Se pare că programul de upgrade gratuit a fost utilizat de mulţi dintre clienţii Microsoft. În 2015 la scurt timp după lansarea Windows 10, cele două sisteme de operare Windows 8 încă deţineau 16,45% din piaţă. Alte versiuni de Windows nu mai sunt nici măcar la fel de populare precum acestea. Windows Vista, sistemul care a precedat Windows 7 este acum instalat pe numai 0,15% dintre computere, în timp ce Windows XP mai este folosit de 1,57% dintre utilizatori.
În ciuda faptului că Windows 10 a pornit cu multe probleme la drum, Microsoft a continuat să dezvolte acest sistem de operare prin actualizări majore la fiecare şase luni şi actualizări constante de securitate şi funcţionalitate între acestea. Din când în când, sistemul de operare se confruntă cu câte un update problematic, care fie strică compatibilitatea cu anumite servicii, dispozitive sau aplicaţii, însă compania reuşeşte de obicei să repare aceste probleme destul de repede.
Având în vedere că Windows 10 este acum vândut ca un sistem de operare în regim de serviciu, sunt foate slabe şansele ca Microsoft să îl înlocuiască prea curând, compania promiţând actualizări pentru mulţi ani de acum înainte.