Încă de la lansarea lui Windows 10, cele mai mari probleme pe care utilizatorii le-au întâlnit au fost legate de procesul de update, care uneori strică compatibilitatea cu anumite accesorii sau programe, iar alte ori strică întregul sistem de operare, fiind necesară o operaţiune System Restore sau o reinstalare pentru a putea „resuscita” computerul. După patru ani de plângeri din partea utilizatorilor, Microsoft a luat decizia de a oferi control mai mare asupra update-urilor şi a renunţat la obligativitatea instalării versiunilor importante.
Începând cu noul update din luna mai, Windows 10 nu va mai obliga utilizatorii să instaleze noile funcţii şi capabilităţi, aşa cum a făcut în trecut. În schimb, compania va adăuga o nouă secţiune pentru Windows Update, de unde utilizatorii vor putea alege dacă vor sau nu să treacă la o nouă versiune a sistemului de operare. În schimb, Windows Update va livra automat doar cele mai recente actualizări de securitate şi „reparaţiile” lunare, care nu afectează modul în care sistemul de operare interacţionează cu aplicaţiile.
Windows 10 va atenţiona utilizatorii că există un nou update şi că acesta va adăuga noi funcţionalităţi, însă procesul de instalare nu va mai porni automat. Acest lucru este extrem de important, întrucât procesul de actualizare este cunoscut pentru întreruperea activităţilor normale din senin pentru instalare. Totuşi, cei care amână acest update nu îl vor putea amâna la nesfârşit.
Microsoft menţionează că actualizarea nu va fi forţată atât timp cât versiunea sistemului de operare pe care utilizatorii sunt în acest moment primeşte încă suport. Nu este clar însă cât timp vor rămâne versiunile mai vechi active, înainte ca Microsoft să oblige instalarea. Este interesant însă faptul că dacă mai multe versiuni majore ale Windows 10 apar între timpul în care utilizatorii au renunţat la update-uri, sistemul de operare va trece automat pe cea mai recentă versiune, nefiind necesară instalarea separată a fiecărei versiuni mai noi în parte.