Windows 10 nu are cum decât să crească în viitor, întrucât Microsoft începe treptat, dar sigur, să oprească suportul software pentru versiunile mai vechi ale sistemului de operare, iar acest lucru va fi problematic în special pentru companii. Astfel, veştile că sistemul de operare actual a crescut în ultima perioadă nu sunt surprinzătoare, însă ne arată cât de repede avansează Microsoft către obiectivul de un miliard de dispozitive active.
Yusuf Mehdi, vice preşedinte al diviziei Modern Life, Search & Devices din cadrul Microsoft, a dezvăluit de curând pe Twitter că platforma Windows 10 este acum instalată pe 900 de milioane de dispozitive din toată lumea, înregistrând cea mai mare creştere în 2019 de la debutul din 2015. Dispozitivele active care rulează Windows 10 nu sunt însă exclusiv PC-uri tradiţionale.
Microsoft ia în calcul atât PC-urile şi laptop-urile, care reprezintă „grosul” celor 900 de milioane, dar şi tabletele cu Windows 10 şi dispozitive mai „speciale” care rulează software bazat pe Windows 10 precum ecranul inteligent Surface Hub, casca de realitate augmentată HoloLens şi consolele de jocuri din familia Xbox One.
#Windows10 is on more than 900M devices! Thanks to our customers, we added more new Windows 10 devices in the last 12 months than ever before. From PCs to HoloLens to Xbox to Surface Hub, Windows continues to power innovation—with more to come next week! https://t.co/G3CRdkFoPT pic.twitter.com/38fKk50IEH
— Yusuf Mehdi (@yusuf_i_mehdi) September 24, 2019
Se pare că Windows 10 a adunat peste 200 de milioane de utilizatori noi într-un singur an, pragul de 700 milioane fiind atins în urmă cu un an, iar în urmă cu jumătate de an, în martie, pragul de 800 de milioane. Dacă această creştere va fi susţinută, în câteva luni, Windows 10 va atinge pragul psihologic de 1 miliard de dispozitive active.
La începutul anului viitor, în luna ianuarie, Microsoft va opri suportul software pentru Windows 7 permanent. Singurii care vor mai putea beneficia de actualizări de securitate vor fi clienţii business care au abonamente scumpe active. După primul an, Microsoft va cere bani pentru fiecare dispozitiv cu Windows 7 activ pentru care se doreşte extinderea suportului software. Având în vedere această strategie, în 2020 sunt aşteptate creşteri şi mai mari ale numărului de utilizatori de Windows 10.