Windows 10 este de câțiva ani deja cel mai popular sistem de operare desktop din lume, însă de-a lungul ultimilor 5-6 ani, de cât a fost lansat, acesta a fost într-o continuă schimbare. Microsoft a considerat încă de la început că acest software este acum un serviciu, adăugând constant noi funcții și schimbând anumite elemente în fiecare an. În 2021 însă, s-ar putea să primim o nouă interfață pentru Windows 10, care să semnalizeze către utilizatori că „Windows s-a întors”, conform unui anunț oficial al companiei.
Microsoft a publicat un anunț de angajare în care menționează faptul că este în căutarea de ingineri software care să ajute la dezvoltarea brandului Surface și la schimbarea din punct de vedere vizual al interfeței din Windows 10:
„În cadrul acestei echipe, vei lucra cu platforma noastră principală, Surface, și parteneri OEM pentru a plănui și livra o revitalizare vizuală a experiențelor Windows pentru a semnaliza către clienți că Windows s-a ÎNTORS și pentru a asigura că Windows este considerată cea mai bună experiență într-un sistem de operare pentru clienți.”
Schimbări la nivelul interfeței au tot apărut în diverse update-uri semestriale în Windows 10, însă niciunul nu a fost foarte diferit față de cel inițial. Anumite pictograme au fost înlocuite cu unele mai colorate, meniurile au primit un efect de transparență, iar unele elemente au fost „redesenate”, însă în mare parte, Windows 10 în varianta sa inițială încă seamănă mult cu cel din prezent.
Totuși, în 2021, Microsoft ar putea lansa și Windows 10X, un nou sistem de operare închis, dedicat tabletelor și dispozitivelor cu mai multe ecrane, dar și laptop-urilor de productivitate. Astfel, noutățile de interfață din Windows 10 pentru desktop-uri, ar putea împrumuta elemente de design de la această nouă versiune, realizată special pentru ecrane tactile în primul rând.
Ultima dată când Microsoft a încercat să facă asta a lansat Windows 8, care schimba meniul Start cu o interfață pe tot ecranul, care putea fi navigată mai ușor cu un ecran tactil decât cu un mouse. Având în vedere viteza cu care compania a înlocuit Windows 8 pe piață cu 8.1 și apoi cu 10, putem presupune că a învățat din greșeli și că nu le va repeta în acest update major pe care îl pregătește.
sursa: The Verge