Windows 11 a devenit cel mai popular sistem de operare în preferințele iubitorilor de jocuri video

04.09.2024
Windows 11 a devenit cel mai popular sistem de operare în preferințele iubitorilor de jocuri video

După ani de zile în care a stat în umbra lui Windows 10, cea mai recentă iterație a sistemului de operare Windows de la Microsoft – Windows 11 – pare în sfârșit să se impună, cel puțin în privința iubitorilor de jocuri video. Este pentru prima oară din momentul lansării Windows 11 din 2021 când acesta depășește Windows 10 în sondajele desfășurate lunar în rândurile utilizatorilor de Steam.

Fie că a fost vorba despre avertismentele celor de la Microsoft, care au anunțat că vor opri suportul oficial pentru Windows 10 în luna octombrie 2025, fie că este vorba despre upgrade-ul computerelor pentru gaming, componentele noi necesitând Windows 11, este pentru prima oară când noul sistem de operare îl depășește în popularitate pe „bătrânul” Windows 10.

Datele vin în urma sondajului hardware realizat de Steam în luna august a acestui an, Windows 11 acaparând 49% dintre utilizatorii platformei dezvoltate de Valve, o creștere cu mai mult de 3% față de statisticile similare din luna iulie. Fix aceste procente le-a pierdut Windows 10, care a scăzut de la aproximativ 50% în luna iulie până la 47%, cât a înregistrat în august. Spre comparație, atât MacOS, cât și Linux se regăsesc pe un procentaj infim, de sub 2% fiecare, dintre computerele care rulează Steam.

Cerințele de sistem ridicate, motiv întemeiat pentru a nu trece la Windows 11

De asemenea, a crescut utilizarea Windows 11 și în ceea ce privește computerele dedicate navigării pe Internet. Astfel, dacă în iulie 2023 Windows 11 avea o cotă de piață de 23% (conform datelor furnizate de StatCounter), cea mai recentă iterație de Windows a crescut până la 32% în luna august a acestui an.

În luna octombrie a anului trecut, Windows 11 ajunsese să fie instalat pe mai mult de 400 de milioane de dispozitive, cu un ritm de adopție mai mic decât cel al precursorului său. Windows 10 a avut nevoie de un singur an pentru a se regăsi instalat pe 400 de milioane de dispozitive, în timp ce perioada necesară lui Windows 11 pentru a atinge aceeași performanță a fost dublă. O problemă care a încetinit rata de adopție a sistemului de operare Windows 11 au fost cerințele de sistem mai ridicate, care, în ciuda upgrade-ului gratuit, au împiedicat numeroși utilizatori de Windows 10 să facă trecerea către Windows 11.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult