Planul Microsoft pentru diferențierea PC-urilor pe deplin compatibile Windows 11, de cele pe care noul OS este instalat fără încuviințarea companiei, pare că a intrat în linie dreaptă. Noul watermark va apărea inclusiv pentru instalărilor perfect legitime, făcute prin activarea unei chei de licență valide.
Spre deosebire de Windows 10, noua versiune a platformei Microsoft vine cu cerințe stricte pe partea de hardware, am putea spune chiar extravagante. Însă atât timp cât vechiul OS rămâne de actualitate, cu Windows 11 este permis aproape orice, inclusiv cerințe extravagante, cum ar fi un prezența unui cip dedicat pentru funcțiile de securitate ale PC-ului. Modificarea impusă este însă una cu beneficii pe termen lung, în sensul migrării utilizatorilor către noi generații de PC-uri care includ hardware specializat pentru creșterea nivelului de securitate.
Testat mai întâi la stadiu experimental, noul watermark este inclus deja pentru versiunile Windows 11 distribuite prin canalul Release Preview, modificarea apărând pe ”lista cu îmbunătățiri” atașată noului build Windows.
Problema este că, exceptând PC-uri și laptopuri de ultimă generație, vasta majoritate a hardware-ului aflat în circulație nu include tehnologiile de securitate promovate de Windows 11, fără de care OS-ul înrudit cu Windows 10 ar fi în continuare abonat la un șir nesfârșit de patch-uri, dezvoltate cu mari eforturi de Microsoft pentru corectarea celor mai noi bug-uri și vulnerabilități software.
În primă fază, Microsoft a trasat o „graniță” clară între cele două versiuni Windows, noul OS putând fi instalat doar pe PC-urile care suportă la nivel de hardware tehnologiile de securitate aferente. Numai că, în mod inevitabil, comunitatea Windows a găsit modalități de a instala cel mai nou OS Microsoft și pe dispozitive declarate incompatibile, perspectiva ca și securitatea Windows 11 să devină subiect de glume devenind cât se poate de reală.
Rămas fără opțiunea de bloca instalările Windows 11 forțate pe dispozitive altfel incompatibile, Microsoft recurge în schimb la frustrarea utilizatorilor prin afișarea unui watermark permanent pe desktop, foarte asemănător celui folosit pentru instalările Windows neactivate.
Concret, mesajul ia forma unui avertisment afișat în mod permanent de desktop-ul Windows 11: “System requirements not met. Go to settings to learn more”. Deși nu are un termen de expirare și nu produce alte efecte, alerta este totuși cât se poate de permanentă, utilizatorii având de ales între instalarea unui modul TPM dedicat și înlocuirea completă a PC-ului declarat necompatibil.