Windows 11 oferă în prezent puține motive de upgrade de la Windows 10, în special pentru gameri, care pot rămâne pe vechiul sistem de operare fără să ducă lipsa unor funcționalități dedicate lor. Abia recent, Microsoft a lansat pe Windows 11 capabilitatea DirectStorage, care accelerează puțin timpii de încărcare, însă un singur joc compatibil a fost momentan lansat (Forspoken), dar, în curând, cei care au LED-uri RGB pe PC-uri ar putea primi un motiv foarte bun de upgrade. Microsoft plănuiește să integreze control al luminilor din computere direct din sistemul de operare, fără aplicații dedicate.
Este greu în ziua de astăzi să găsești componente de PC performante sau periferice de gaming fără luminițe RGB. Cei care au construit PC-uri și au cumpărat diverși mouși sau tastaturi au observat însă și faptul că acestea sunt controlate fiecare, separat, de diverse aplicații ale producătorului, care de multe ori nu sunt compatibile între ele. Au apărut niște standarde precum ASUS Aura sau iCUE de la Corsair, dar tot este destul de complicat să găsești componente ale căror LED-uri să poată fi controlate toate dintr-un singur loc.
Microsoft dorește să simplifice acest proces, întrucât au fost găsite în meniurile de setări ale unor versiuni de test de Windows 11, opțiuni pentru controlul LED-urilor RGB. Practic, vei putea să îți configurezi iluminarea computerului și perifericelor dintr-un singur loc, fiind mai ușor să le sincronizezi între ele, și, foarte important, vei putea face asta fără să mai instalezi multiple aplicații dedicate.
New settings for device lighting make an appearance in build 25295. Is this the beginning of the end for low quality RGB gamer gear apps? 🎮 The spec for this is from 2018 and references to the feature have been around for years. Not cancelled after all 🥳https://t.co/oG4JbKsoeB pic.twitter.com/bMtxCH8REo
— Albacore (@thebookisclosed) February 10, 2023
Sigur, computerele de gaming au specificații înalte, iar rularea în fundal a aplicațiilor de configurare nu afectează prea mult performanța în jocuri, însă diverse procese din fundal ar putea monitoriza activitatea utilizatorilor și ar putea intra în conflict cu alte aplicații, ducând la diverse erori, din când în când.
Ce nu va face funcția din Windows este însă să ofere control avansat pentru alte funcții ale produselor. De exemplu, vei putea schimba iluminarea LED de pe un mouse, dar nu vei avea acces la funcții precum macro sau setări de DPI direct din Windows. Tot va trebui să rulezi aplicația oficială pentru astfel de modificări. Dar după configurare, nu vei mai fi obligat să o lași să ruleze în fundal, pentru a păstra profilurile de iluminare.
sursa: The Verge