După aproape 3 ani de la lansare, Windows 7 a reuşit să detroneze bătrânul Windows XP, ajungând în luna iunie a acestui an la o cotă de piaţă de 50.2%. Între timp, Windows XP îşi continuă trendul descendent, măsurând în aceiaşi perioadă o cotă de piaţă de numai 29.9%.
Lansat în anul 2009, Windows 7 s-a bucurat de o primire mai caldă decât predecesorul Windows Vista, dar totuşi nu a putut fura prea mult din popularitatea lui Windows XP, în ciuda avantajelor evidente pe care prezenta în faţa acestui OS.
Acum, la aproape 11 ani de la lansarea Windows XP, Windows 7 domină în sfârşit piaţa PC, poziţie unde are toate şansele să rămână pentru mulţi ani de acum înainte.
Windows 8, deşi ajuns foarte aproape de forma finală de prezentare, este perceput de mulţi critici ca fiind un înlocuitor slab pentru Windows 7, cu prea multe modificări impuse fără a fi cerute de către utilizatori, doar din dorinţa Microsoft de a acoperi extrem de profitabila piaţă a tabletelor şi alte dispozitive cu interfaţă touch.
Cât despre Windows XP, era sa va apune definitiv în luna aprilie a anului 2014, când Microsoft va înceta să mai sprijine acest OS cu actualizări de securitate.
Totuşi, informaţiile furnizate de StatCounter sunt contrazise de cei de la Net Applications, care plasează Windows XP în fruntea clasamentului cu o cotă de 43.6%, faţă de 41.6% pentru Windows 7. Tendinţa este însă de creştere pentru Windows 7, cu aproximativ 1% cotă de piaţă în fiecare lună, câştigată în detrimentul Windows XP.
Odată cu lansarea Windows 8, programată să aibă loc în această toamnă, Windows 7 are toate şansele să devină noul Windows XP în clasamente, ocupând o poziţie fruntaşă foarte greu de deturnat pentru versiunile viitoare de Windows. Un astfel de deznodământ va obliga Microsoft să accepte încă odată costuri suplimentare deloc neglijabile, asigurând suport tehnic pentru un sistem Windows 7 învechit, timp de mulţi ani după încheierea ciclului normal de viaţă (vezi exemplul dat de Windows XP).