Ținute în viață de un mic grup de fani retro-computing, versiunile indows 95, 98 și NT de la începutul erei internetului pot fi aduse online în relativă siguranță, instalând noile patch-uri distribuite în cadrul proiectului Windows Update Restored.
Spre deosebire de edițiile Windows ceva mai recente, generația Windows 95, 98 și NT 4.0 se baza pe o versiune a serviciului Windows Updates accesibilă direct din browser-ul Internet Explorer. Astfel, mutarea acestui serviciu la o altă adresă nu este chiar atât de complicată, cum ar fi de exemplu modificarea aplicației dedicată și a funcțiilor Windows 11 atent controlate la partea de securitate.
Ușurând și mai mult lucrurile, Microsoft a închis încă din anul 2011 versiunea site-ului Windows Updates care deservea edițiile Windows 95 și 94, lăsând opțiunea refolosirii domeniului web de către entuziaștii retro-computing.
Bazat pe o versiune ușor modificată a site-ului oferit cândva de Microsoft, noul portal Windows Update Restored este complet „ignorant” în ce privește folosirea standardelor moderne de securitate criptografică, lipsind până și cele mai banale metode ce criptare SSL sau TLS. Pur și simplu acestea nu erau folosite pe vremea respectivelor versiuni de OS, forțarea acestora stricând compatibilitatea.
Astfel, pentru a putea accesa Windows Update Restored vei avea nevoie de cel puțin versiunea Internet Explorer 5. Site-ul acceptă Windows 95, ambele ediții de Windows 98, NT 4.0, ME și unele versiuni de Windows 2000 (dar nu și cea mai nouă versiune, cu Service Pack 4 instalat). De aici vei putea instala Service Pack-uri neoficiale și alte bug fix-uri menită să facă ceva mai utilizabile aceste versiuni de OS. Totuși, protecția împotriva atacurilor informatice se va baza mai degrabă pe incompatibilitatea malware-ului de nouă generație, decât pe remedierea vulnerabilităților demult cunoscute, șansele de a trece cu bine o zi de navigare cu Windows 98 ținând mai degrabă de noroc și răbdarea de accesa doar acele site-uri care încă se încarcă în browser-ul web.
Important de știut, niciun program antivirus modern nu funcționează cu versiunile de OS sus-amintite, astfel că scoaterea „de la naftalină” a vechiului PC din vremea studenției probabil că nu ar fi o idee bună.