Anunţată de Steve Ballmer la începutul lunii octombrie, platforma Microsoft Cloud (bazată pe conceptul de Cloud Computing), dedicată lucrului exclusiv în mediul online a căpătat astăzi o denumire oficială: Windows Azure.
Sistemul Azure se asociază cu Web 3.0, adică următorul pas în evoluţia a tot ce ţine de Internet şi serviciile aferente. Conform unei declaraţii a şefului departamentului software Microsoft (Ray Ozzie), platforma Azure este testată momentan în cadrul companiei din Redmond. Versiunea comercială va deveni disponibilă abia peste câţiva ani, însă este greu să facem o estimare cât de cât exactă. Dacă ar fi să ne raportăm la cum evoluează universul online am spune că vor trece pe puţin cinci ani până când infrastructura Cloud Computing va fi suficient de dezvoltată pentru a ne permite să ţinem aproape toate fişierele şi aplicaţiile pe servere dedicate.
Proiectul Azure este unul deosebit de complex şi ar putea deveni baza sistemelor de calcul pentru o perioadă de cel puţin cincizeci de ani, din momentul în care va deveni activ: “We’re setting the stage for the next fifty years of computing”, a mai adăugat Ray Ozzie. În orice caz, clasicul Windows nu va dispărea ci se va dezvolta în paralel cu Azure.
Autentificarea în reţeaua Cloud şi accesul la serviciile online se vor face prin intermediul infrastructurii Active Directory, dezvoltată tot de Microsoft încă din 1996. La început, platforma Azure va fi destinată companiilor care doresc să se folosească de aplicaţii online pentru a-şi dezvolta afacerile, unul dintre avantaje fiind costul redus al acestora.