Întâlnirile, ședințele și colaborarea video pe Zoom au explodat în ultimele câteva săptămâni. Desigur, nu toți angajații se simt confortabili să folosească o soluție de chat video tot timpul, iar Mat Reed, un dezvoltator software din SUA, a găsit o soluție prin care să „evite” aceste întâlniri: a creat un bot care să participe la ele în locul lui. Astfel a apărut Zoombot, un „geamăn digital bazat pe AI”, conform descrierii oficiale, care poate să participe la apeluri video în locul tău.
Soluția pare să fie relativ simplă, dar nu foarte eficientă. Pentru a încerca să îi „păcălească” pe ceilalți participanți, Zoombot anunță la începutul conversației că are probleme cu conexiunea, iar imaginile ar putea să apară cu încetinitorul. Desigur, vocea robotică realizată prin text-to-speech dă totul de gol destul de repede.
Matt Reed a programat AI-ul Zoombot să asculte după anumite cuvinte cheie pe care ceilalți participanți la discuție le-ar putea rosti și să răspundă în consecință. De exemplu dacă cineva îl întreabă pe Matt dacă a înțeles, acesta poate să ceară să repete întrebarea. Dacă cineva îl întreabă ce mai face, Zoombot are deja un răspuns pregătit în avans.
Având în vedere clipul amuzant pe care Reed l-a publicat pe internet și articolul pe care l-a scris în care descrie cum a realizat acest Zoombot, este destul de clar că acesta nu se așteaptă ca cineva să fie păcălit de versiunea curentă a software-ului. Totuși, acesta este un început bun pentru ceea ce ar putea deveni o tehnologie foarte utilizată în viitor: un asistent virtual care să poată participa pentru tine la întâlniri „virtuale”.
De altfel, această idee nu este tocmai nouă. Google Assistant deja poate să răspundă la telefon pentru utilizatorii de Android și poate chiar să vorbească cu persoane reale pentru a programa întâlniri sau rezervări. Inclusiv Essential, compania lui Andy Rubin care s-a închis de curând, lucra la un asistent virtual care să îți poată citi e-mail-urile sau mesajele și să poată chiar răspunde la acestea în funcție de anumite reguli.
Astfel, ideea unui avatar virtual care să îți preia apelurile video nu este tocmai ieșită din comun și ar putea deveni realitate în viitorul foarte apropiat.