Dacă nu reuşesc să colonizeze alte planete, oamenii vor dispărea, din cauza poluării, suprapopulării, războaielor şi a lipsei hranei. Cunoscutul astrofizician Stephen Hawking a declarat că avem doar 100 de ani la dispoziţie pentru a colonia o altă planetă, altfel vom intra în declin ca specie. Alţii spun că homo sapiens va ma exista 500 de ani. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat care va fi specia dominantă după dispariţia oamenilor. Va fi cel mai probabil vorba de una nouă, potrivit lui Brian Greene, profesor la Columbia University. Este vorba despre cyborgi, o combinaţie între ţesuturi organice şi artificiale, înzestraţi cel mai probabil cu inteligenţă artificială, nu organică.
Însă chiar şi această nouă specie va dispărea în cele din urmă, deoarece se va transforma în altceva. Acest lucru este posibil să se fi întâmplat deja undeva în univers. Susan Schneider, expert de la Universitatea din Connecticut şi Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton, crede că este foarte posibil ca în univers să existe civilizaţii foarte avansate, unele vechi de miliarde de ani, care au depăşit faza organică. Aceste forme de viaţă sunt, în opinia ei, guvernate de tehnologie şi nu de biologie. „Şi pe Terra viitoarele civilizaţii vor fi şi ele bazate pe inteligenţa artificială”, a declarat Schneider.
În cazul în care există, aceste creaturi sunt aproape nemuritoare, potrivit expertei. Mai mult, este posibil ca super-civilizaţiile de acest gen să monitorizeze chiar în acest moment Pământul, fără a lăsa urme sau a interveni.
Extratereştrii respectivi îşi au originile tot în fiinţe bilogice, precum oamenii. Şi civilizaţia noastră actuală face paşti spre o lume post-biologică. Sunt dezvoltate implanturi pentru creier care să îmbunătăţească performanţele congnitive şi de memorare ale oamenilor, într-o lume în care vor concura cu maşini înzestrate cu inteligenţă artificială pentru locuri de muncă şi resurse.
Potrivit cercetătoarei, formele de viaţă bazate pe siliciu au multe avantaje comparativ cu cele bazate pe carbon. Pot călători în spaţiu fără scuturi anti-radiaţii, nu se îmbolnăvesc, nu obosesc şi au o putere de procesare a informaţiilor mult mai mare. Totuşi, Schneider nu exclude posibilitatea ca viaţa să nu existe nicăieri altundeva în univers.
Lordul Martin Rees, un astrofizician britanic, crede şi el că perioada ocupată de inteligenţa organică pe Terra, căreia îi aparţin oamenii, va fi doar una scurtă, o mică licărire undeva pe calea dintre apariţia primelor semne de viaţă acum 4 miliarde de ani şi miliardele de ani în care maşinile vor stăpâni planeta şi universul.