Ecranele tactile au schimbat complet modul în care interacționăm cu dispozitivele electronice. Acestea au înlocuit butoanele fizice peste tot, iar acum depindem de ele pentru multe activități zilnice precum self check-in la aeroport sau o comandă de mâncare la un restaurant fast food. Totuși, în contextul pandemiei COVID-19, atingerea unor suprafețe publice nu este tocmai indicată. Din fericire, există o rezolvare a acestei probleme, care vine din domeniul auto: un touchscreen… touchless. Această tehnologie a fost dezvoltată de Universitatea Cambridge pentru Jaguar Land Rover, dar s-ar putea să o vedem în curând implementată peste tot.
Noile ecrane tactile dezvoltate de cercetătorii de la Cambridge propun integrarea de noi senzori în ecran. Aceștia pot identifica rapid mișcările mâinii și pot intui exact ce dorești să accesezi din meniu, fără a fi necesară atingerea. Desigur, suprafața este în continuare tactilă, dacă dorești să o atingi, dar acest lucru nu mai este necesar.
Printr-un un software numit „atingere predictivă” (predictive touch), care poate folosește informații de la senzori foto și/sau senzori pe bază de unde radio, tehnologia „Touchless Touchscreen” poate intui exact direcția în care îți îndrepți degetul și poate selecta un buton din meniu dacă ții degetul nemișcat pentru un timp scurt.
Această tehnologie a fost dezvoltată pentru a rezolva o problemă cu care producătorii de mașini se confruntă. Utilizatorii își doresc interfețe touch cât mai mari în mașină, care să înlocuiască cât mai multe butoane fizice. În același timp, interfețele tactile sunt mai greu de folosit în special în timp ce conduci, și pot fi imprecise, întrucât din poziția de la volan poți să nu vezi corect poziția butoanelor de pe ecran. Astfel, de multe ori, utilizatorii apasă pe butoanele greșite și pierd mai mult timp apoi încercând să corecteze greșelile.
În cazul utilizării acestei tehnologii în mașină, partea de „predictibilitate” folosește însă și diverși alți senzori pentru a „ghici” dinainte ce vrei să faci. De exemplu, dacă este cald în mașină și poziția mâinii este undeva aproape de butoanele care controlează sistemul de climatizare, apăsarea acestor butoane fără atingere va fi mai rapidă. De asemenea, dacă mașina este echipată cu senzori pentru a detecta privirea șoferului, aceștia pot fi folosiți pentru a determina mai repede la care buton se uită șoferul.
Testele de până acum afirmă spun că această tehnologie poate accelera cu până la 50% realizarea de acțiuni pe un touchscreen la volanul unei mașini. Dar pentru viața de zi cu zi, nu viteza va fi importantă, ci igiena. Astfel, în cazul în care această tehnologie va fi implementată în aeroporturi, în restaurante fast food sau în alte circumstanțe unde ești nevoit să atingi o suprafață, măcar vom ști că putem folosi ecranul fără a risca contaminarea cu virusul COVID-19, alte virusuri similare sau bacterii.
sursa: Gizmodo