În timpul unei expediții făcute în zona Dorsalei Atlantice, cercetătorii au dat peste ceva ciudat: mici găuri date în fundul oceanului, dispune în linii relativ drepte.
Găurile arată de parcă ar fi făcute cu o unealtă umană și se găsesc la o adâncime de aproximativ 2,5 kilometri.
Descoperirea a fost făcută de cercetători din cadrul US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aflați la bordul navei Okeanos Explorer. Ei au folosit un submersibil robot pentru a explora fundul oceanului, la nord de Insulele Azore.
NOAA a cerut ajutorul publicului pentru a afla ce ar putea fi găurile respective. „Găurile par să fie făcute de oameni, dar micile grămezi de sedimente din jurul lor sugerează că au fost excavate de… ceva. Care e ipoteza voastră?”, a scris NOAA pe Twitter.
On Saturday’s #Okeanos dive, we saw several sublinear sets of holes in the seafloor. The origin of the holes has scientists stumped. The holes look human made, but the little piles of sediment around them suggest they were excavated by…something.
What’s YOUR hypothesis? pic.twitter.com/iGezxV9TK8
— NOAA Ocean Exploration (@oceanexplorer) July 25, 2022
La o săptămână după descoperire, cercetătorii au dat peste patru noi seturi de găuri la o distanță de 483 de kilometri de primele, la o adâncime de 1,6 km.
Citește și > VIDEO: Descoperire neașteptată făcută de cercetători sub gheața din Antarctica, la 900 m adâncime
Prima dată astfel de „linii” au fost descoperite în 2004, iar de atunci nimeni nu a reușit să afle ce se ascunde în spatele lor. Unii cercetători au sugerat că găurile sunt produse de un organism. Totuși, în cercetările recente, NOAA nu a depistat animale în apropierea lor.
Descoperiri neobișnuite vor mai fi făcute, cu siguranță, în oceanele lumii. Mai puțin de 20% din fundul lor a fost explorat și cartografiat.
Sursa foto: NOAA