Echipele de cercetători ale companiei private Neurobiotics şi al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Moscova (MIPT) au dezvoltat folosind tehnici non-invazive o metodă prin care imaginile pe care oamenii le percep pot fi înregistrate într-un computer. Pentru a realiza acest proces foarte complex, a fost nevoie de utilizarea a două reţele neurale care comunică între ele şi înregistrarea undelor creierului folosind senzori EEG (electroencefalogramă).
Tehnologia nu este nici pe departe perfectă, însă este un prim pas pentru un scop mult mai important. Cercetătorii speră ca în timp să poată dezvolta soluţii care ar putea ajuta pacienţii cu handicap locomotor să poată interacţiona cu diverse dispozitive direct prin comenzi realizate în minte. Astfel, o proteză mecanică ar putea deveni realitate chiar şi fără posibilitatea de a controla muşchii, sau posibilitatea de a mişca un scaun cu rotile ar putea deveni o realitate şi pentru cei complet paralizaţi.
De altfel, există posibilitatea ca în viitor să avem astfel de interfeţe între om şi computer, indiferent de starea de sănătate. Acest lucru deschide posibilitatea îmbunătăţirii cu mult a productivităţii la computer, putând scrie, muta fişiere, ferestre şi face orice la fel de rapid precum poţi gândi, fără a fi necesară mişcarea unui mouse sau utilizarea unei tastaturi. Pentru moment însă, proiectul Assistive Technologies se concentrează pe pacienţii care au suferit atacuri cerebrale.
Folosind un eşantion de persoane sănătoase, cercetătorii le-au expus la clipuri video din mai multe categorii: feţe umane, forme abstracte, cascade şi sporturi extreme sau clipuri cu maşini. Folosind o reţea neurală, prima parte a imaginii este un „zgomot”, generat aleator în funcţie de categorie, date rezultate din colectarea de unde ale creierului de la mai multe persoane. Apoi, acest „zgomot” este transformat într-o imagine care seamănă cu ceea ce „pacientul” vede combinând „zgomotul” de la EEG înregistrat în timp real. Rezultatele sunt impresionante pentru o tehnologie atât de timpurie, fiind mult loc de îmbunătăţire.
Este impresionant însă faptul că gândurile unui om pot fi acum afişate pe un ecran folosind doar câţiva electrozi şi software avansat. Ba chiar face ideea lui Elon Musk, de a implanta cipuri în creier să pară deja învechită, după cum spun şi cercetătorii Neurobiotics care lucrează la acest proiect:
„Electroencefalograma este o colecţie de semnale ale creierului înregistrate pe scalp. Cercetătorii obişnuiau să creadă că studiul creierului prin ECG este precum cercetarea unui motor folosind aburii pe care îi elimină. Nici noi nu ne aşteptam ca aceste unde să conţină destulă informaţie pentru a reconstrui măcar parţial o imagine observată de o persoane. Se pare însă că acest lucru este foarte posibil.
Mai mult, putem folosi această tehnologie ca bază pentru o interfaţă creier-computer în timp real. Este foarte încurajator. Folosind tehnologia din prezent, soluţiile invazive de interfeţe neurale imaginate de Elon Musk implică chirurgie complexă şi deteriorare rapidă din cauza proceselor naturale: oxidează după câteva luni. Sperăm să dezvoltăm interfeţe neurale accesibile care să nu necesite implantare”, a declarat Grigory Rashkov, cercetător MIPT şi programator la Neurobiotics.