Eforturile Chinei în explorarea spațiului cosmic au crescut în ultimii câțiva ani, țara asiatică reușind să ajungă pe Lună, pe Marte și chiar să pună bazele unei noi stații spațiale pe orbita Pământului, după ce prima a fost „deorbitată” în 2019 în mod controlat. După o misiune de succes care a poziționat primul modul al stației spațiale Tianhe pe orbită (eveniment care putea să se termine într-un dezastru, după ce racheta care a trimis modulul, a reintrat în atmosferă pe o traiectorie necontrolată), China a reușit să trimită și primii astronauți pe acest modul.
Lansarea a avut loc pe 16 iunie, cu ajutorul unei rachete Long March care a decolat de la Centrul de Lansare Jinquan. La bordul capsulei spațiale se află trei astronauți, Nie Haisheng, Liu Boming și Tang Honbo. Aceștia au ajuns pe stația spațială Tianhe și vor rămâne acolo timp de 90 de zile. În acest timp, cei trei astronauți vor instala noi echipamente, pentru a pune bazele operațiunilor care vor avea loc în viitor acolo.
Modulul principal al stației Tianhe este practic și cel unde există spațiul de locuit, astfel, cei trei astronauți au la dispoziție toate cele necesare supraviețuirii în spațiu. Vor urma însă și alte lansări în viitorul apropiat care vor include celelalte două module, necesare pentru completarea stației spațiale chineze. Termenul de asamblare a tuturor modulelor este stabilit pentru anul 2022.
Ultima misiune chineză cu echipaj uman la bord a avut loc în 2016, când astronauții săi au vizitat stația Tiangong-2. Un parteneriat cu Rusia pare să fie aproape inevitabil în acest moment, după ce reprezentanții ruși au criticat SUA pentru restricțiile impuse asupra țării, Roscosmos fiind în imposibilitatea de a dezvolta noi echipamente spațiale.
sursa: The Verge