China se pregătește să trimită în spațiu primul modul pentru stația sa spațială. Este vorba despre nucleul stației spațiale Tianhe/Heavenly Harmony (Armonie Divină). Acesta ar putea fi lansat chiar în această noapte, pe 29 aprilie, dacă totul funcționează conform planurilor. Aceasta este doar una din 11 misiuni totale programate, pentru asamblarea în orbită a stației spațiale.
China investește multe eforturi în explorarea spațiului în ultima perioadă. Compania a trimis recent misiuni pe Lună și Marte și are în plan multe alte astfel de misiuni. Planul din prezent este ca spre finalul anului 2022, stația spațială Tianhe să fie complet asamblată. În comparație cu Stația Spațială Internațională, Tianhe va fi mult mai mică în dimensiuni, cu o greutate totală de 66 de tone și capacitate de găzduire pentru trei astronauți.
În comparație, construcția totală a Stației Spațiale internaționale cântărește acum 450 de tone, la care pot fi adăugate noi capsule. În teorie, și stația Chinei ar putea fi extinsă în viitor cu noi module, având deja proiectat un port care poate fi conectat la un satelit al țării.
Lansarea va fi realizată folosind rachete Long March 5B, de la centrul de lansare Wenchang din Hainan. Modulul principal al Tianhe va fi de dimensiunile stației spațiale rusești Mir, iar celelalte două module care vor mai fi lansate în următorul an vor extinde spațiul disponibil. Restul de opt misiuni vor fi dedicate jumătate pentru zboruri cu echipaj și jumătate pentru aprovizionare cu echipamentele și proviziile necesare. Deja se antrenează 12 astronauți pentru aceste misiuni.
În prezent, China are o misiune în derulare pe Marte, unde ar putea deveni a doua țară din lume după SUA care aterizează cu succes pe această planetă. În 2024, China plănuiește să aducă înapoi pe Pământ mostre de pe Lună, unde dorește să și stabilească o bază științifică cândva în viitor.
sursa: Phys.org