Poluarea nu este o problemă doar pe Pământ, este de asemenea prezentă şi în spaţiu, unde nenumărate deşeuri spaţiale orbitează planeta, transmite Descoperă.
De la rachete dezafectate şi fragmente din sateliţi, milioane de bucăţi de gunoi spaţial se află pe orbita planetei şi ar putea afecta viitoarele misiuni spaţiale. Conform Science Alert, deşeurile spaţiale pot reprezenta o problemă seriosă deoarece se pot ciocni cu sateliţi activi sau cu Staţia Spaţială Internaţională.
Pentru a combate această problemă, cercetătorii chinezi explorează posibilităţile distrugerii deşeurilor spaţiale cu ajutorul laserelor staţionate pe orbită. Aceasta nu este prima iniţiativă axată pe eliminarea deşeurilor spaţiale. Alte propuneri s-au axat pe trimiterea deşeurilor în afara orbitei sau încetinirea acestuia pentru a lua foc în atmosfera Pământului.
Însă noul proiect al chinezilor ar putea fi mult mai eficient. Pentru studiu, specialiştii au simulat o staţie orbitală cu laser care ţinteşte şi distruge bucăţile de deşeuri spaţiale mai mici de 10 centimetri, cu 20 de impulsuri de lumină pe secundă, timp de 2 minute.
Procesul este menit fie să forţeze deşeurile să ardă în atmosferă sau să le împingă în afara orbitei.
Printre problemele pe care le-ar întâmpina un astfel de plan se numără şi dacă laserul va putea distruge sau împinge în afara orbitei bucăţi mult mai mari de deşeuri. Cine va construi staţia, câte staţii vor trebui construite şi dacă nu va exista riscul ca laserele să fie utilizate ca arme.